Az olasz meló, avagy mit jelent animátornak lenni

2011 nyarán volt szerencsém munkát vállalni Pugliában. Egészen pontosan Sant Isidoroban. Felkerestem egy irodát, ahol munkát kínáltak egy szállodába. Ekkor még én sem tudtam miről van szó pontosan. Így ezen a ponton kitérnék arra, hogy az animátor munkája mi is valójában. Kérem szépen a világ egyik legnehezebb munkája. Mind fizikailag, mind lelkileg nagyon kimerítő, mégis van benne valami, ami szerethetővé teszi. Animátornak lenni annyit jelent, biztosítsd a vendégek számára, hogy a lehető legjobban érezzék magukat. No, nem félre érteni! Mindig minden esetben légy vidám, nem számít, hogy 2000 kilométerre vagy a családodtól. Különböző animátor lehetsz. A legismertebb része a gyermekfelügyelet szolgáltatás, vagyis „responsabile mini club”. Valószínűleg az emberek nagy része bele sem gondol abba, hogy milyen felelősség olykor 120 gyermek felügyeletét elvégezni összesen 8-9 embernek, míg a szüleik nyugodtan pihennek. Ebben a szállodában rajtuk kívül léteztek sport animátorok, játék animátorok, tánc animátorok. Én az utóbbihoz tartoztam. Még mielőtt mindenki azt hinné, hogy persze könnyű lötyögni a tengerparton jó pénzért, ismertetem egy napjukat:

8.00-tól reggeliztetés

10.00 bemelegítés a tengerben

11.00 aquagym a medencében

12.00 giocco aperitivo

13.00 ebédeltetés

15.00 guitarrata

16.00 aerobic

17.00 latin amerikai tánc oktatás

19.00 vacsoráztatás

21.00 fellépés

22.30 balli di gruppo

Mindezek után ha a vendégek elmentek aludni, akkor az animátor csapat próbál a következő napi előadására, volt hogy hajnali 04.00-ig.

Ez azt jelenti, hogy az átlagos alvási idejük négy óra. Egy szobában 8-10 ember lakik egy fürdőszobával. Természetesen nem egy vagyonért mindezt. Mégis jelentkezők százai vannak egy-egy ilyen munkára. Az ok rendkívül egyszerű: az emberek szeretete. Rengeteg energiát ad a vendégek kedvessége, hogy mennyire sokszínűek. Persze egy ezer férőhelyes szállodában nem nehéz „jó” embereket keresni. Minden vendég pontosan tudja a nevedet, hogy mit csinálsz, várják, hogy beszélni tudjanak veled egy két szót. Nem áll távol tőlük az, hogy mondjanak egy-két kedves megjegyzést. A tanácsodat kérik és isszák a szavaidat. Nem beszélve arról, hogy turnusváltásnál családapukák állnak eléd és zokognak, mert nem tudják eléggé meghálálni azt, hogy boldogabbá tetted a nyaralásukat. Négy hónapot töltöttem el ott. Azóta eltelt 5 év, de a mai napig minden arcra, minden fellépésre, minden fontos eseményre tisztán emlékszem. Nem csinálnám még egyszer végig, de egyszer ki kellet próbálnom.

2566.jpg

blu-salento-village-11901.jpg

27_blu-salento-village_camere_esterno.jpg

61.jpg