A sorrentói citrom és az eredeti limoncello esete

A sorrentói citrom

limone_di_sorrento.jpg

Olaszországban főleg a déli részeken termesztik ezt a gyümölcsöt: Szicíliában, Campaniában és Calabriában. A sorrentói félsziget számos területén foglalkoznak citromtermesztéssel, köztük Caprin is. Ez a terület mintegy 600 hektárt tesz ki, melyen körülbelül 130.000 tonna citromot termelnek. Ezért hívják gyakran a sorrentói félszigetet „Giardini di limoni”-nak, ami annyit tesz, citromkert. A sorrentói citrom, vagyis a „Limone di Sorrento” nem csupán egy földrajzi jelzés, hanem egy konkrét besorolás. Ez a citrom még a közeli Amalfiban termelt fajtáktól is eltér, mert másképpen művelik meg. Lássuk hogyan teszik ezt!

pergola_sorrento.jpg

Egy speciális szalma szőnyeget használnak, melyet fahasábokra fektetnek rá. Ezt emelik a fák tetejére, hogy megvédje a szél és a hideg ellen. Fekete színének köszönhetően begyűjti a nap minden erejét,  így megelőzi, hogy a termények éretlenek legyenek.Többek között ez az eljárás amitől egy citromból sorrentói citrom lesz.  

Ezen a területen legfőképpen a gasztronómiában hasznosítják ezt a gyümölcsöt. Ezzel is elősegítik a fogások hamisítatlan sorrentói jellegét. Belerakják az előételekbe, főételekbe, köretekbe, desszertekbe, és természetesen mi másba, mint a híres limoncelloba. 

Apropó Limoncello…

Capri látogatásunk során lehetőségünk volt betérni egy limoncello és citrom pálinka kóstolóra. Megmondom őszintén nem volt nagy kedvem hozzá, mert nem igazán szeretem az itthon és Észak-Olaszországban megvásárolható limoncellót, illetve a pálinkának sem vagyok nagy híve. Gondoltam egyszer vagyunk a sorrentói citrom hazájában, ha itt nem lesz jó, akkor sehol.  Előtte lássunk egy kis történelmi áttekintést!

Limoncello di Capri, l’Originale

dsc-3612-nef_d_0_81_600_20150422171822.jpg

Az első limoncello receptet egy Vicenza Canale nevű nagymamának köszönhetjük, akit a helyiek a vendéglátás úttörőjének tartottak.  Vicenza volt a Mariantonia vendégház tulajdonosa, ahol nem kevésbé híres emberek fordultak meg, mint Axel Munthe, Friedrich Alfred Krupp, Amedeo Maiuri, Ignazio és Arturo Cerio. Többek között ők is eme kellemes likőr társaságában nézték a naplementét ezen a csodás szigeten. 1988-ban Vicenza leszármazottai megalapították a Limoncello di Capri-t, az első olyan vállalatot, akik hivatalosan használhatták a limoncello kifejezést. A hideg is kiráz ha arra gondolok, hogy ugyanazt a likőrt volt lehetőségünk megkóstolni, amit maga  a leghíresebb svéd orvos is fogyasztott. Nem csak hogy ugyanazt, de konkrétan ugyanott, a villájától nem is olyan messze (San Michele villa).

Az eredeti limoncello egyébként „csupán” a sorrentói citrom héjából, cukorból, tiszta alkoholból és vízből áll. Ezt a receptet, a kizárólag hagyományos módszereket a mai napig betartják ebben a kis likőrgyárban. A Limoncello di Capri srl az egyetlen olyan cég Olaszországban, ami úgy állítja elő a limoncellót, hogy tökéletesen megfelel minden szabályozásnak egészen a citromok kiválasztásától a kész termékig.

img_4909.JPG

img_4912.JPG

Talán ennek is köszönhető, hogy soha életemben nem ittam még ennél finomabb limoncellót. Egyszerűen nincsen semmi utóíze, csodálatos citromos, fűszeres zamata van, melyben a termelők és a nap minden fáradozását érzi az ember. Magyar létemre tudom, hogy nem lehetne ilyet mondani, de pálinkából is itt ittam a legfinomabbat. Valóban a gyümölcsöt éreztem, nem marta szét a gyomromat, mégis erős volt. Egyszerűen tökéletes. Grazie Vincenza! Ha valaki arra jár, feltétlenül próbálja ki!