Villa Cimbrone: egy darab mennyország

Ravelloban nincs sok látnivaló... Csak maga Ravello. A gyönyörű fekvésű városka mindössze három fő látogatni valóval rendelkezik: Villa Rufolo, a dóm és a Villa Cimbrone. Az utazási irodák programjában a Villa Rufolo szerepel fő attrakcióként. Mivel Ravello híres kilátása ebből a kertből készíthető, így nem csoda. rufolo.jpg

Mégsem tudok elmenni a tény mellet, hogy a Villa Cimbrone szinte minden aspektusában kiemelkedőbb élményt nyújt, mint bármi más ezen a pici helyen. Őszintén szólva Édesanyám nyüstölésére kerestük fel ottjártunkkor, de örökre hálás leszek neki, hogy berángatott oda, mert ez maga a földi paradicsom. A legfeltűnőbb különbség, hogy a "végtelenség terasza" a kert végében található, így olyan kilátás tárul elénk, hogy az egész partszakaszt tökéletesen belátni. 365 méter magasan áll az ember és egészen Paestum-ig meredhet a tekintete. 

vegtelenseg_terasza.jpg

A villát a 11. században építették. Több nemesi család tulajdonában állt, de számunkra Ernest William Becket angol lord tevékenysége fontos, aki 1904-ben megvette a romos birtokot és csodálatosan rendbe hozta. A Cimbrone azóta 5 csillagos szállodaként üzemel, de a kertje és bizonyos részei mindenki számára látogathatók (köszönjük Ernest). kastely.jpgEhhez a fantasztikus kilátáshoz keresztül kell mennünk a bőség sétányán.. Ugye milyen jól hangzik? Nyáron a lila és a fehér akác virágzása alatt még lehet fokozni az élményt. 8417674_orig.jpgNe felejtsünk el letérni a sétányról, hogy láthassuk Ceres tempomátceres_temploma.jpgMerkúr kilátóját.
merkur_kilatoja.jpgBacchus templomátbacchus_temploma.jpgÉva barlangját. eva_barlangja.jpgDávid szobrát. david_szobor.jpgÉs a rózsakertet. rozsakert.jpgMíg a hotel nem látogatható a nagyközönség számára, a Luca Della Robbia által díszített kolostor és a kripta nyitva áll előttünk.

kolostor.jpg

kripta.jpg

A villában több híresség is megfordult: Winston Churchill, Maynard Keynes, D.H. Lawrence. A legnagyobb port mégis Greta Garbo kavarta, aki ide szökött meg, hogy házasságot kössön Leopold Stowkowskival. Nem mondom, jó ízlése volt, ami a helyszínválasztást illeti. :-) A frigy ugyan nem teljesedett be, de nagyon jó hírnevet hozott a Villa Cimbrone számára. garbo_cimbrone_2_jo.jpgGreta Garbo a Villa Cimbrone-ban 1938

Én pedig abban reménykedem, hogy ez a kis írás segít abban, hogy ha valaki erre jár, ne hagyja ki ezt a csodás villát, mert egy életere szóló emlék lesz. 

uj1.jpg

uj2.jpg

uj3.jpg

uj4.jpg

uj5.jpg

uj6.jpg

Jól van, abbahagyom!

Címkék: villa, ravello, cimbrone