Termálfürdő made in Italy

Sokan nem is hinnék, de Olaszország termálfürdőivel is hívogatja a turistákat. Ráadásul ezek a természeti különlegességek egyelőre ingyen látogathatók. A legtöbb és leghíresebb fürdők helyt adója Toszkána. A tipikus toszkán táj, a Valle d'Orcia (Orcia folyó völgye) már önmagában egy szemet gyönyörködtető látvány. Amikor az ember e gyönyörű táj eldugott helyein víz forrásra lel, akkor valóban a földi paradicsomban érzi magát. 

Kezdjük talán  a leghíresebbel: Saturnia5.jpg

Soha nem felejtem el, ahogyan ülünk a kocsiban és keressük a fürdőt.. Az illatát (más számára lehet, hogy inkább szag) már messziről érezni. Ahogy közeledik az ember, a köntösben és papucsban flangáló olaszok az út szélén már nem is meglepő, inkább természetes látvány. Innen már tudtuk, hogy közel lehetünk. Valóban, először a gőzt pillantjuk meg, majd pedig a vizet is. A kristálytiszta meleg vizet, melyben rengeteg ember csücsül és szemmel láthatóan nagyon élvezik. Másra sem vágytunk, minthogy közéjük tartozzunk. Aki arra jár, mindenképpen próbálja ki, fantasztikus élmény!

saturnia-tuscany-italy-2-740x545.jpg

Mit kell tudni róla? 

A legenda szerint ez a hely úgy alakult ki, hogy egy szörnyű veszekedés során Jupiter villámot vetett testvérére Saturn-ra, melynek a nyoma Saturnia. Ahogyan a képen is látszik, a víz lecsiszolt kőfelületeken hömpölyög le. Ezek vulkanikus eredetű kövek, melyeken ma már a turisták ülnek. A víz hőmérséklete 37 fokos, speciális összetételű, jótékony hatású. Miután legördül a köveken (és a testünkön) folyóként folytatja az útját.

Bagno Vignoni

vignoni4.jpg

Bagno Vignoni község főtere gyakorlatilag egy nagy termál "medence". Az ókori rómaiak építették és teletöltötték gőzölgő vízzel. Bár ebben a mederben nem fürödhet a látogató, mégis fantasztikus látvány ez a hatalmas víz felszín. A víz adta előnyöket pár száz méterrel lejjebb a Parco dei Mulini-ben ki lehet használni. A falu egy domb tetején áll, mely az Orcia folyó felé lejt. A domb oldalán patakokat, vízeséseket fedezhetünk fel, melynek kristálytiszta vize medencékben gyűlik össze. terme-libere-toscana-bagno-vignoni_jpg_pagespeed_ce_mvpjdrm3wr.jpg

Bizony ebben a vízben fürdött Weldon Parish is az "Árnyak toszkán verőfényben" című filmben. 

San Casciano ai Bagni

sorgenti_termali_bagno_grande_0.jpg

A maga 42 hőforrásával Európa harmadik legnagyobb fürdőkomplexumaként emlegetik. Az ókori rómaiak fürdője volt ez. A kilátás a Cetona hegy lábánál fekvő San Cascianoból csodálatos. Ahogyan az ember elindul a főúton a termál komplexum felé, úgy bukkanhat rá ezekre a medencékre, vízesésekre melyekben nyugodtan fürdőzhet. 

terme-libere.jpg

Petriolo

bagni_di_petriolo07_760.jpg

Az ókori rómaiakat a termálvíz szakértőinek tartották. Ide sorolhatjuk Cicero-t is, aki elsőként írt a Petriolo víz előnyeiről.  A falu első fürdője a 15. században épült. Az ősi téglaszerkezet a mai napig megcsodálható. A patak közepén található egy nagy szikla, mely neve "fungo". A fungo-n található egy nyílás, melyen keresztül kiömlik a jótékony víz.

Bagni San Filippo

bagni_di_san_filippo.jpg

Ahogy Monte Amiata és Castiglione d'Orcia között autózunk, Toszkána egyik legcsodálatosabb termálfürdőire bukkanhatunk. A város irányából egy csodálatos gyalogút vezet le. Itt minden növényen és a talajon is vékony fehér por réteg található. Ez a víz magas kalcium tartalmának köszönhető, mely megül mindenen (beleértve minket is) ami kapcsolatban áll a vízzel.  A fák és a sziklák között megszilárdult vízeséseket és csodás mészkő képződményeket találunk. s-bollore-h1.jpg

Azt gondolom, ha valami termál élményre vágyik akkor is nyugodtan választhatja Olaszországot. Jó pancsolást!
 

Címkék: ókor, termál, Toszkána