Az európai kávé első állomása: Velence

Azt eddig is tudtuk, hogy rengeteg élvezeti cikket köszönhetünk Velencének. Azt viszont kevesen hinnék, hogy a kávé és a kávé fogyasztás hagyománya is gyakorlatilag onnan ered. italy-coffee.jpgVelence az a város, ahol először fedezhették fel a kávé különös aromáját a késői 17. században. Történelmi dokumentumok bizonyítják, hogy Konstantinápoly nagykövete Gianfrancesco Morosini volt az első aki a kávét egyáltalán megemlítette, majd bemutatta a Serenissima szenátusának 1585-ben. Az első zsák kávét már a velencei kereskedőknek köszönhetjük. Tengerre szálltak, majd a Távol-Keletet és a várost összekötő útvonalon beszállították a babokat.bigstock-coffee-on-table-and-venice-in-69264268-862x603.jpg1600-as évekből származó iratokból kiderült, hogy a kávé akkoriban nagyon drága volt. Inkább értékes gyógyszernek számított. A század végére rendkívül népszerű és keresett cikk lett ezért a szenátus kiadott egy rendeletet, miszerint egyre nagyobb mennyiségű kávét kellett importálni Velence városába.375956_10151434151009017_1614943649_n.jpgElterjedése és népszerűsége magával vonzotta az első kávéházak megjelenését is a San Marco téren. A jelenség megállíthatatlan lesz. További több tucat kávézó nyílik ezután.

Caffe del Doge

A kávé történelmének egyik alappillére Ermenegildo Rizzardini. A kávé imádó uraság pörkölőt nyitott a Rialtó-híd lábánál. A helyiek körében egyre híresebb lett az üzem, rengeteg kávézó és bolt is felkeresi hogy az általa készített különleges aromájú kávéhoz jussanak.  ditta-artigianale-florence-italy-30-740x493.jpg50 éves működése után Sir Rizzardini átadja az üzemet Bernardo Della Meanak 1995-ben. Bernardo ekkor úgy dönt, hogy a megörökölt birodalmat Caffè del Doge-nak (Dózse kávéja) nevezi el. A lelkes személyzetnek köszönhetően mindössze pár év alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül a társaság. caffe-del-doge-by-lab4-architects-larissa-greece01.jpg2001-re a termelési igényekhez igazodván a pörkölőüzemet áthelyezték Padova ipari területére. Itt különleges pörkölési rendszerrel működnek, mely a klasszikus (Classico Veneziano) módszerrel konzerválja a kávészemeket. venezia-copy2-750x375.jpgMa az egykori pörkölő üzem helyén (Calle dei Cinque) a Caffè del Doge kávézó található, ahol a kávé szerelmesei a világ minden tájáról megcsodálhatják az általuk készített termékeket. doge-rosso-big.jpgA Caffè del Doge kávézó kultusz hely, meleg és kifinomult légkört kínál, ahol több mint 14 különböző kávét találhatunk a klasszikus keverékek közül, mint például a Doge Rosso 100% Arabica. Ezen kívül számos szezonális különlegességgel is szolgálnak, melyeket érdemes kipróbálni. venice_best_cafes_caffe_del_doge_coffee-622.jpgKedves olvasók! Ha valaki Velencében jár és egy igazi olasz kávéra vágyik, ne hagyja ki azt a helyet, amit bátran nevezhetünk az európai kávé origójának. Irány a Caffe del Doge! Egészségünkre!

Amennyiben még több velencei érdekességre vágytok, látogassatok el a www.caffefrizzo.com oldalra.  Ha pedig a rengeteg Olaszországról szóló könyv mellé szeretnétek isteni olasz kávét is inni, akkor személyesen is nézzetek be hozzájuk!