ITALIAmo

2017.jún.25.
Írta: ITALIAmo 2 komment

Olasz koktélok, melyek soha nem mennek ki a divatból

Mielőtt nekikezdünk a nyári utazásainknak, érdemes szemügyre venni egy-két finomságot, melyeket szinte bárhol kóstolhatunk. 1-550_i-cocktail-tricolore-ld.jpg

SPRITZ

Egyharmad Prosecco , egyharmad likőr (Aperol, Campari, Select), egyharmad szóda

spritz-veneziano.png

A Spritzet az 1800-as években a Habsburg uralom alatt álló Venetoban találták ki. A birodalom katonái, kereskedői, diplomatái és a munkásai számára napi szokásává vált eme isteni nedű fogyasztása. Mivel nem voltak hozzászokva a venetoi borok magas alkohol tartalmához így tolmácsolták a kérésüket a helyi vendéglátókhoz, hogy egy spricc szódát (innen a spritzen) tegyenek bele hogy ne legyen olyan tömény. Így az eredeti Spritz nem más, mint habzó vörös- vagy fehérbor szódával hígítva. Az évek alatt számost változata alakult ki. A hozzávalókat is egészen nagy szabadsággal lehet válogatni manapság. Az erősebb és kevésbé erős likőröket mint például az Aperolt vagy a Bittert hazánkban is előszeretettel használják. Míg jó ha tudjuk, hogy Velencében a Selecttel készült változata a népszerű. 

L'AMERICANO

3 cl Campari, 3cl vörös vermut, szóda

cocktail-americano.jpg

Egy pusztán olasz alapanyagokból álló koktél, melyet a 20. század első éveiben találtak ki. A neve természetesen Amerikára utal, vagyis pontosabban az ivásának a módjára, az életérzésre. Igyunk a sziklák tetején giccs mentes poharakból (akkoriban csak csészékből). Az olaszok a Negroni apjaként is említik, melynek szintén ez az alapja, pusztán Gin kerül még bele. 

NEGRONI

3 cl Campari, 3cl vörös vermut, 3 cl gin

1620-negroni-cocktail-recipe-cocktail-gin-campari-bitter-sweet-vermout-top-cocktails.jpg

Klasszikus keserű alapú aperitivo. 1919-es firenzei megszületését gróf Camillo Negroninak köszönhetjük. A legenda szerint Mr. Negroni  Fosco Scarselli csapost kérte meg arra, hogy az akkor már ismert Americano koktélt kevesebb szódával és egy kis ginnel készítse el neki. Természetesen azóta elterjedt egy olyan változat is melyben a szóda helyet proseccot használnak (Negroni sbagliato). 

PUCCINI

10cl Prosecco, 4cl Mandarin dzsúz

cosi-tabellini-italian-pewter-journal-how-to-make-the-bellini-cocktail-11.jpg

Ezt az egyszerű, de nagyszerű koktélt Renato Haussmann vendéglátónak köszönhetjük. A Cortina d'Ampezzoban dolgozó férfi híres volt arról, hogy szezonális gyümölcsökből készített koktélokat a Hotel Posta vendégeinek. Ez az ital nem más, mint a Bellini téli változata kalábriai mandarinból. Annyira jól sikerült, hogy később a Puccini a ház koktélja lett.

BELLINI

10cl prosecco, 4cl őszibaracklé

1778-5605-mx.jpg

Ezt a méltán híres koktélt Giuseppe Ciprianni, a velencei Harry's bár tulajdonosa, készítette először. 1948-ban Giovanni Bellini számára rendezett egy kiállítást. Erre az alkalomra az volt a kikötés, hogy ennek az italnak őszibarackból kell készülnie, nem pedig a sárgabarack konzerv levéből (mint akkoriban a többi). Így vált ez a koktél csak szezonálisan elérhetővé. Állítólag az amerikai turisták nagyon csalódottak voltak, amikor télen nem ihattak Bellinit. 

MILANO TORINO

4cl Campari, 4cl vermut (Punt&Mes) 

americano_anna_williams_photo.jpg

Ez a koktél az Americano egyik változata. Annak idején az A4-es autópálya megünneplésére találták ki, mely érinti a névben szereplő városokat. Az összetevők Campari Milánóból és Punt&Mes vermut Torinóból. Ez az ital pontosan úgy hozza össze a két várost, ahogyan az autópálya tette 1932-ben.  

Már ránézésre is legszívesebben az ember belekortyolna mindegyikbe. Az olaszok ital terén is az egyszerűségre, jó ízekre és könnyű emészthetőségre törekednek, ahogyan az ételeik esetében is. Azt viszont nem gondoltam, hogy ennyi érdekes történet áll egy-egy recept hátterében. Remélem nektek is tudtam újat mesélni. 

2017.máj.14.
Írta: ITALIAmo 5 komment

Ti amo Portofino!

A napokban megkérdezték tőlem, hogy mit ajánlanék Liguriában megnézésre... Ugye milyen jó kérdés, hogy az ember hogyan ragadja ki a kavargó gondolatok közül az elsőt. Talán az egyik legtöbb emblematikus szépséggel rendelkező régiójáról beszélünk.Hogyan is lehetne választani a Cinque Terre, La Spezia, Sestri Levante, San Fruttusoso vagy éppen Portovenere között? Mégis azt kell mondanom, hogy egy kép beleégett a retinámba. Ez nem más mint Portofino. portofino-wide-harbour-c-freesurf-fotolia2.jpgIgen ez az a kép, amit még az is látott, aki soha életében Olaszországgal nem foglalkozott. Tűnhet akár elcsépeltnek is, mégis aki járt már ott, azt hiszem soha nem felejti el ennek a helynek a varázsát. Ezek a színek, ez az üdeség, a vidámság, amihez élőben az illatok és a kabócák ciripelése is társul, egyszerűen leírhatatlan. Nem csoda, hogy felfedezése óta a mai napig számos művész figyelmét felkeltette ez a község.   portofino.JPG

Érdekességek Portofinoról

 • A rómaik fedezték fel és a Portus Delphini nevet adták neki.  Meggyőződésük volt, hogy ebben a vízben rengeteg delfin él. 
 • Az akkor még kis falut először 986-ban említették meg egy hivatalos iratban. 
 • Története során tartozott a Genovai Köztársaság, a Firenzei Köztársaság és a Szardíniai Királyság fennhatósága alá is.  portofino-panoramic-1920.jpg
 • Egészen a 19. századig Portofinot csak vízen lehetett megközelíteni. Ekkor építették meg azt az utat, ami a mai napig összeköti Santa Margheritaval.  
 • A kikötőben mindig többségben voltak az ott tartózkodó hajósok, a lakossághoz képest. portofino-the-boatmen-1936.jpg
 • Az út elkészülése után 19. század végén kezdtek el jönni az első turisták. Elsősorban az észak-európai arisztokrácia.
 • 1950-re a turizmus kiszorítja a halászatot.
 • A fő bevételi forrás azóta is a turizmusnak és az ott termelő vendéglátóipari egységeknek köszönhető.    

Látnivalók

Ez is tipikusan olyan hely, ahol nincs látnivaló. A látnivaló maga Portofino! Az viszont nagyon. Félretéve a szubjektivitást, akad itt azért pár lehetőség a kirándulásra. 

Van itt opció strandolásra. A víz tökéletesen tiszta, és a színe igen csalogató. content_goboony-blogs-italie-portofino.jpgMi ebben a kis öbölben mártóztunk meg. Van egy pici part része is, van létra, amin bemászhatunk és van napozási lehetőség is kiépített beton részeken. 

A mélység Krisztusa scuba-diving-at-il-cristo-degli-abissi.jpg1954 augusztus 24-én helyezték el 17 méter mélyen az olasz riviéra partjainál. A nyitott karok a békére utalnak. Küldetése, hogy megvédje a halászokat és a búvárokat. 

San Martino templomportofino-chiesa_san_martino1.jpgA katolikus istentisztelet színhelye Portofinoban.

San Giorgio templom chiesa_san_giorgio-portofino.JPGSzintén katolikus templom. Kívülről kevésbé tűnik díszesnek, de a templom előtti térről lenézve láthatjuk az egész öblöt. Ezen a helyen készül a legtöbb kép, innen belefér minden apró színes házikó a remekművekbe.

Brown kastély  4d0942db0d7c6064fe931d5d800ce91e.jpgInnen még különlegesebb kilátás nyílik Portofinora. Ez a múzeum jóval az öböl fölött helyezkedik el. A 15. században tökéletesen alkalmas volt a kikötő védelmére. 

Hírességek Portofinoban

Nem túlzás Olaszország egyik legfelkapottabb helyeként említeni. Mind a szárazföld felől, mind a vízen elárasztják a hírességek ezt a csodás kikötőt.

Van erre bizonyítékunk a múltból is elizabeth_taylor.jpgElizabeth Taylor látogatása 19591953-il_giorno_illustrato-06.jpgGreta Garbo 1953

 A manapság odalátogató celebeket felsorolni is hosszú lenne, így összegyűjtöttem csak a 2016-os év "termését". 

brittany-daniel-in-bikini-on-the-beach-in-portofino-05-07-2016_1.jpgBrittany Danielmichael_catherine_brett_tourists_yzdbrophgx5l.jpgCatherine Zeta-Jones és Michael Douglascher-out-with-her-friends-in-portofino-06-21-2016_6.jpgChersir_elton_john_david_furnish_sightings_portofino_bwew9onrpt0l.jpgElton Johnamal-george-italy-26jul16-07.jpgGeorge Clooneynintchdbpict000266669669.jpgGrigor Dimitrov és Nicole Scherzingerffn_kardkourt_portofino_massimo_090516_52164333-960x1289.jpgKourtney Kardashian
kylie-minogue-at-a-boat-in-portofino-07-13-2015_3.jpgKylie Minogue27055697533_b3f977ab75_h.jpgSteve Harveyvanessa-hudgens-at-a-boat-in-portofino-06-20-2016_10.jpgVanessa Hudgens

Úgy gondolom Portofino elég referenciát gyűjtött. Bármikor tiszta szívből ajánlom bárkinek.  

2017.ápr.08.
Írta: ITALIAmo 9 komment

Hogyan lesz élvezetes Lido di Jesolo?

Jesoloról nagyon megoszlanak a vélemények. Valaki vagy nagyon szereti, vagy egyenesen hallani sem akar róla. Magam is próbálom kerülni a futószalag szerű turizmus-kiszolgálást. Nem szeretek heringként feküdni a strandon a több ezer ember között és küzdeni a napágyakért. Persze még számos aggodalom felmerül a nyaralásnak ezzel a módjával. lido-di-jesolo-5-polaroid.jpg

Jó tudni!

Jesolo az Adriai-tenger északi partján helyezkedik el, Velence megyében. Egyedi módon két központja van: Centro Storico (óváros)  és Lido di Jesolo (a képen látható). Lido di Jesolo (szállodaváros) gyakorlatilag a főutca központú turista paradicsom. A bejegyzés további részében ezt a területet mutatom be. 

Ha továbblépünk a félelmeinken könnyen felfedezhetjük, hogy Jesolo nagyon jó adottságokkal rendelkező hely. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy autópályán számunkra egészen könnyen elérhető homokos OLASZ tengerpart. De vannak itt más szempontok is. A víz gyönyörű, kellemes hőmérsékletű, lassan mélyülő, a part végig homokos. A tengerparton egyébként tökéletesen ki van építve egy sétálósáv, melyről be lehet kukkantani a szállodák medencéihez, és teljes hosszában végigsétálhatunk a lungomare-n. Akár mezítláb, akár babakocsival, akár kutyákkal, ahogyan csak szeretnénk.  jesolo_lungomare.jpg

Jesolo tökéletes választás ha az ember másra sem vágyik, minthogy pihenjen, napozzon és strandoljon. Lehetőség van  a tengerparton sétálni, futni, romantikus estét tartani, kutyát sétáltatni. Pont, mint az amerikai filmekben.  A Pínea fenyők kellemes árnyékot adva magasodnak az ember fölé, mely szintén tökéletesen adja a mediterrán hangulatot.  rdl94905.jpgHa jókat szeretnénk enni, akkor sem kell csalódnunk. A tengerből kifogott halak, tenger gyümölcsei szinte minden fogásban megtalálhatók, ráadásul prémium minőségben. zuppa-pesce-termolese-986x400.jpgEz csak egy "egyszerű" halleves (zuppa di pesce). Szinte minden étteremben így adják. Természetesen ha valaki nem szereti ezeket a fogásokat, vagy gyerekkel van, a szokásos pizza és tészta kínálat mindenhol megtalálható.  

Mivel szemmel láthatóan a turistáknak épült az a rész, a főutca (ahonnan minden nyílik) tele van éttermekkel, bárokkal, fagyizókkal, boltokkal, a gyerekeknek kis játszóterekkel, van itt minden, ami kell egy igazi kikapcsolódáshoz minden korosztály számára. ut_szallas-421-55486.jpgKépen a Via dei Mille - Via Guiseppe Verdi - Via Ugo Foscolo - Via Silvio Trentin - Via Andrea Bafile - Via Dante Alighieri (főutca teljes hosszban) este 20 órától reggel 6 óráig le van zárva a forgalom elől, így a látogatók sétálóutcaként tudják élvezni.  jesolo_1600x750.jpgTermészetesen este sem áll meg az élet.. Sőt..

Számos szórakozási lehetőség közül választhatunk ha erre járunk:

 • Aqualandia, mely Olaszország legnagyobb víziparkja (80 000 m²), legfőbb látványossága a világ legmagasabb csúszdája (42 m). 
 • Pista Azzurra - 1961-ben megnyitott gokartpálya
 • Golf Club Jesolo - 900 000 m²-es golfpálya
 • NewJesolandia - 50 attrakciós vidámpark.
 • Adventure Golf - minigolfpálya
 • Jolly Roger - galeon típusú vitorláshajó

Már csak egy kérdés maradt: Hogyan élvezhetjük ki ezeket az adottságokat anélkül, hogy küzdenünk kelljen a tömeggel? 

A válasz egészen egyszerű: Jesolo titka, hogy szezonon kívül kell meglátogatni. Persze van amikor ezt nem lehet megoldani, de ha az ember teheti, akkor csak így érdemes menni. Június legelején (az első 2 hétben) a víz már kellően meleg, nincs még felkavarva. A vendéglátó egységek tárt karokkal várják a vendégeket. A helyiek szívesen beszélgetnek, nem kell rohanniuk rögtön a következő asztalhoz. Olyan barátságos és emberi az egész. Ugyanez elmondható a szeptemberről is. Az időjárás tökéletes a fürdésre, de már gyakorlatilag nincsen senki a parton. Valóban élvezetes az egész és minden természeti adottságot nyugalomban fel lehet fedezni. jesolo_spiaggia_con_pontile.jpgA másik nem elhanyagolható szempont ilyenkor, a szálloda foglalása. Erre a szezonon kívüli időszakra azok a szállások is elérhető áron lefoglalhatóak, melyekért a szezon idején egy vagyont elkérnek. Ezek közül szeretnék kettőt ajánlani, amit ebben az időszakban látogattunk meg és különleges élmény volt. 

Hotel Beau Rivage Pineta790600.jpgGyönyörű kerttel rendelkezik, medencés, a személyzet nagyon aranyos és segítőkész. Kutyákat lehet vinni, medence és tengerparti napágyakat is adnak. Tiszta, nagyon jó az elhelyezkedése, a szállodasor elején van, így nincs átjárás a hotel előtt. Fedett benti parkolóval rendelkezik.  

Regent's Hotel 18441152.jpgMár beljebb helyezkedik el, könnyen elérhető a sétáló utca. A tisztaság, a szobák, a környezet kifogástalan. Különlegessége, hogy az étkező a hatodik emeleten van, ahol egy panorámás teraszon  fogyaszthatja el az ember a reggelijét. Innen az egész partot lehet látni, miközben a frissen sütött nutellás palacsintáját fogyasztja a vendég. Különálló zárt parkolóval rendelkezik. 

Lido di Jesolo mindenkit tárt karokkal vár. Ne féljünk már hónapokkal előtte lefoglalni a jó ajánlatokat, mert a legtöbb az érkezés előtt még lemondható. italy-lidodijesolo-beach-730x328_1.jpgSaját tapasztalatból mondom: Ne ítéljük el elsőre, tényleg érdemes így meglátogatni. 

2017.már.19.
Írta: ITALIAmo 2 komment

Intarzia olasz módra

Amikor Sorrentoban jártam, meglepődve láttam, hogy mennyi intarziával foglalkozó műhely van. Hatalmas üzletekben helyezkednek el a bútor intarzia gyönyörű elkészült darabjai. sorrentotables_1.JPG

Megmondom őszintén nem vagyok az a hatalmas kézműves művészet rajongó, de azt gondolom, hogy eme remekművek láttán mindenki megáll egy percre a kirakat előtt. Az ember látja maga előtt azt a rengeteg munkát, amit ebbe belefektettek. Az idő, az anyagok, a fáradtság. Akaratlanul is elgondolkodom azon, hogy ez a sok termék, ami több száz négyzetméteren terül el, vajon összesen mennyi időt vett igénybe hogy kész legyen ? Hetek? Hónapok? Évek? Évtizedek? tarsia-sorrentina.jpg

Nézzük csak ezt a képet! Gondolnánk, hogy fadarabokból van összeillesztve? Mi munka van benne? És ilyenekkel tele van rakva a fal.... Csodálatos!

Miért pont Sorrento?

A sorrentoi intarzia mesterek először a 16. században tűntek fel, amikor nápolyi templomokban építtették a kórus emelvényeit. Ezzel egy időben a nemesi családok is munkát ajánlottak nekik a palotáikban. Gyakorlatilag már ekkor eldőlt, hogy Sorrento lesz az európai intarzia központja. Ezt a címet a 19. századra meg is nyerte. 1820-ban  amikor I Ferenc király felkérte Antonio Damora bútor készítőt, hogy újítsa fel a szekrényeit, kirobbant az intarzia-láz és a családok kis cégeket alapítottak a városban. A máig ismert nagy nevek is ekkor jöttek létre. 1880-ban iskolát is alapítottak ahová már az új technikákat is bevitték. A 20. századra már a turisták is felfedezték ezt a csodálatos tradíciót, ekkor kezdenek el a cégek kisebb, díszesebb tárgyakat is készíteni. 223-1-grande-1-box.jpg 

Hogyan készül? 

Talán a legjobb módja, hogy ezt vizualizáljuk, ha mozaikként képzeljük el, Ahol apró, különböző színű fadarabokat illesztenek egymáshoz. Gyakorlatilag egy fa keretbe beletöltik a színes dizájnt. Előfordul, hogy több száz darabból áll az összeillesztés. Minden darab papíron indul, ahol megrajzolják a mintát. A mai napig a mogyoró fa a leggyakoribb alapanyaga ezeknek a műveknek, de kedvelt a cseresznye, a tölgy, a tuja és a narancs is.  intarsio.jpg

Előfordul hogy egy képhez több tucat fafélét felhasználnak hogy színes legyen. Ezekből kivágják a pici darabokat, majd összeillesztik. A tradíció szerint halenyvvel ragasztják oda. Végezetül olajjal kenik át, hogy ápolják a felületét. E módon egy "egyszerű" asztallap elkészítése több hónapig is eltarthat. dscn1479.JPGheaderimage9.jpg

Bergamo: az elérhető kiruccanás

Utazásaim egyik legnagyobb pozitív csalódása és ezáltal hatalmas élménye Bergamo meglátogatása volt. Első alkalommal hirtelen felindulásból döntöttünk. Elegünk volt a munkából és az itthoni eseményekből. Néztünk egy fapadost, két szempont alapján: olcsó legyen és a célnál tegyen le minket. Ezeknek a kritériumoknak a Ryanair Milano Bergamo járata tökéletesen megfelelt.p1-19-bergamo.jpg

Reggel 6-kor felszálltunk, 8-kor már a kávénkat kortyoltuk a főtéren az ébredező olaszok között. Nem is kellett több a boldogsághoz, de a város még többet adott és csak adott...

Bergamo Városa két részből áll. Citta alta (felső város) és Citta bassa (alsó város). Rövid informálódás után kiderült, hogy Citta alta lesz a mi bázisunk, ott is foglaltuk le egy éjszakára a szállást. A választásunk oka egyszerű, ez a városrész 1561 és 1598 között épült. A középkori jellegét ma is tökéletesen őrzi, nem is kell más egy igazi olasz élményhez. mura_venete_igbergamo.jpg

A felső részt a mai napig egy városfal veszi körül. Egy délutáni sétához a legkiválóbb helyszín, a kilátás sem hanyagolható, alattunk egész Bergamo alsó városa. A négy városkapu ma is gyakorlatilag teljes pompájában áll. bergamo-alta-porta-san-giacomo.jpg

Bejegyzésemben inkább Citta alta látnivalóiról és gasztronómiai élményeiről beszélnék, mert ha az ember csak kiruccan érdemes ezt a részt teljesen bejárni, itt minden megtalálható, amire egy turista vágyhat. b3ce999eaeff0a55a7ec8a6f3543aa51.jpg

Ahogy leszállunk a reptérről induló buszról, érdemes leszállni a "funicolare" megállónál és ezzel a fogaskerekűvel megközelíteni a felső várost. Egy egészen más dimenzióba repít minket, előre vetítve a városka csodás elhelyezkedését. Már itt rájön az ember, hogy nagyon nem lőtt mellé ezzel az utazással. 

Látnivalók

A Dóm - Santa Maria Maggiore templom - Colleoni-kápolna - Battistero (keresztelő kápolna) 48996041.jpg

Kívülről is lenyűgöző látványt nyújtanak, de a belsejére is azt mondhatjuk, hogy sok nagyváros szent helye nem rendelkezik ilyen patinás építészeti megoldásokkal. interno_basilica_santa_maria_maggiore.jpg

Torre del Gombito: Régi lakótorony, 52 méteres magasságba invitálja a látogatókat, nyugalom, van lift :-)bergamo_torre_del_gombito_800.jpg

Palazzo Nuovo: A 17. században Palladio tanítványa építette. Sokáig a városi hatóság színhelye volt, jelenleg 500 000 kötetes könyvtár látható benne. 02.jpg

Palazzo Vecchio: A 12. századi eredetének köszönhetően Olaszország egyik legrégebbi városházépülete. palazzo-della-ragione-cosa-visitare-bergamo.jpg

Talán a képekből is kiderül, hogy itt nincsenek nagy távolságok, minden egyben van. Az egész város bejárható egy nagy (pár órás) sétával. Pontosan ezért is ideális rövid látogatáshoz. Ha esetleg úgy döntünk, hogy nem szeretnénk műemlékeket nézegetni, csak átvenni a "feelinget", pihenni és jókat enni és inni, akkor is jó helyen járunk.  chk6ki5cxdl5fyvioejlkq-article.jpg

Indíthatjuk a napunkat a helyiek kedvencében a Caffe del Tasso-ban. A cappuccino és a latte macchiato is isteni. il-fornaio_1.jpg

Mindenképp érdemes ellátogatni az Il Fornaioba ahol ollóval vágnak nekünk pizzaszeletet minden, tehát minden ízben. A péksüteményeket sem érdemes kihagyni! bimyvopiuaa39xl.jpg

A Bar Florat is imádjuk. A kiszolgálás kissé döcögős, szinte mindig telt ház van, de már csak a  crema di caffe miatt is érdemes várni, nemhogy az isteni tésztákra. A hölgy és a fia szolgálja ki a vendégeket személyesen. 

Az említett helyeken kívül van itt lehetőség mindenre, koktélozni, házi ízeket kipróbálni, polentát vásárolni, friss gyümölcsöt beszerezni, vásárolgatni, friss csapolt söröket inni. Valamint a helyi jellegzetes italokat is lehet kóstolni szinte minden sarkon.  citta-alta-bergamo.jpg

Mennyibe kerül?

Szinte minden hónapban ki lehet fogni úgy fapadost, hogy oda-vissza 10.000, maximum 15.000.- alatt megússzuk. Szállásból nyilván rengeteg opció van voltunk mi már szállodában és bed and breakfastban is. Mindkettővel meg voltunk elégedve fejenként 10.000.-ből ennek is ki kell jönnie egy éjszakára. A busz a reptérről 23 percet ígér a fogaskerekűig 1,30 euróért (75 percen belül még a fogaskerekűre is érvényes). Más kiadás nem jön szóba természetesen az étkezéseken kívül, de feltételezem ezt itthon is megtennénk.  Azt gondolom ár-érték arányban nagyon jó választás, az átlag számára könnyen elérhető összegből két nap csodás olasz élményt kapunk. Semmiben nem kell hiányt szenvednünk a nagyvárosokhoz képest... Vagyis... Egy dologgal itt nem fogunk találkozni: A turista áradattal. 

Velence fa művésze: Livio De Marchi

Irigylem azokat a turistákat, akiknek volt szerencséjük Livio De Marchi különleges fa alkotásait Velence vizein látni. Hogy miért? Nézzétek csak!

1265704388_pk_g_1.jpg

c_2_fotogallery_1017950_imagegallery_imagegalleryitem_5_image.jpg

venecia3.jpg

Ugye milyen különleges? Valószínűleg a velenceiek meg sem lepődnek, amikor a helyi mester pár évente kigurul az aktuális alkotásával. Nekünk viszont ilyen látványban nem minden nap lehet részünk. Illetve meglátogathatjuk a múzeumát, melyet 1980-ban nyitott meg a nagyközönség számára. 

Egy pár szó az alkotóról

A velencei születésű Livio már  gyerekkorában szobor díszítőként dolgozott egy hagyományőrző műhelyben. A munka mellett kezdte el rajz és művészet tanulmányait az Accademia di Belle Arti-ban, Velencében. Pályafutása tulajdonképpen innen indult, amikor felfedezték a különleges anyagformázó képességét. A mester először márvánnyal, majd bronzzal dolgozott csak utána tért át a fára. Elmondása szerint a fa volt mindig is a kedvence, mert életerőt ad neki, olyat, amelyet más anyag nem képes. 

dem7.jpg

Miután megnyitotta saját stúdióját, már szabadon szárnyalhatott a fantáziája. Kész műveit számos városban bemutatták: Milánó, Firenze, London, Párizs, Düsseldorf, Zürich, New York, Los Angeles, San Francisco, Tokió. Sőt munkáit több híres magazin is a lapjaira vetette: Interior Design, Capital, Casa Vogue, Madame Figaro, Vogue, Hauser, Decoration . 

dem1.jpg

Livio az egyszerű eszközöket használja a mai napig. Több mint száz különböző vésőt és egy 1964-ből származó fakalapácsot is felhasznál a műveihez. 

Íme néhány munkája

15128918_1193374934071579_8541979651416261854_o.jpg

14563437_1162363967172676_3572837248042792434_n.jpg

14231798_1107015969374143_9099489364278417258_o.jpg

14519835_1138238812918525_2361226793258753901_n.jpgBizony! Itt minden fa. Azt hiszem nem túlzok ha azt mondom, lenyűgöző. Volt szerencsém megnézni vele egy riportot, melyben elárulta, hogy a saját házában is kizárólag minden fából készül.  Így már talán nem csodálkoztok azon, hogy miért reménykedem benne, hogyha Velencében járok egyszer szembejön valamelyik alkotása. Ha valaki arra jár, mindenképpen érdemes betérni a múzeumba és megnézni ezeket a különlegességeket. 

A sokszínű Malcesine

Mindig szerettem volna eljutni az olasz tóvidékre, de bevallom őszintén nem sokat tudtam róluk. Amikor a szállást foglaltam, akkor a Garda-tó jött szóba, a távolság miatt, illetve a síelési lehetőség szempontjából is. Szilveszterre kevés szabad hely maradt, így Malcesine városában találtunk egy nekünk megfelelő apartmant. garda-to_malcesine_latnivalok_33.jpg

Rákerestem a városra, ez a látvány fogadott. Megfelelő? Naná! Már foglaltam is. 97_2.jpgAhogy a képen is látszik Malcesine a tó keleti partján helyezkedik el. 870 kilométer autózás után el is értük az úticélt. Őszintén szólva nem vártam sokat, a Garda-tó kicsit elcsépeltnek tűnt nekem. Az olaszok a Comói-tó és a Lago Maggiore magasztalásával vannak elfoglalva, így nem gondoltam, hogy mi vár ránk.  malcesine-lago-garda.png

Egészen addig tudtam az izgalmamat visszafogni amíg meg nem láttam a partot, az épületeket, a színeket, a hangulatot, a vizet. Ez a kép abszolút nem túlzás, amikor december 29-én rákanyarodtunk a Via Gardesana-ra pontosan ez a látvány fogadott minket. A part menti utak ciprusokkal vannak szegélyezve. ha az ember letér a víz irányába szintén csodás látvány fogadja. spiaggia-38.jpgTISZTA part, kiépített sétáló sávval, tökéletesre nyírt fűvel és kristálytiszta vízzel. Mintha a tengerparton lenne az ember... Ahogyan a víz fölé magasodnak a helyek, nehéz betelni vele.

A város

Még itthon elolvastam, hogy ez a terület egy ideig velencei fennhatóság alatt állt. Egyből felkaptam a fejem és gondoltam, majd jól megkeresem a velencei vonásokat. Jelentem, nem kellett sokáig kutatni.15747712_1433939859973034_5297982716123228235_n.jpg15823072_1433938819973138_3089848601280594317_n.jpg15823593_1433939719973048_1219878880816868912_n.jpg15781494_1433940023306351_3765245118859510701_n.jpg15780963_1433939536639733_3983715316996552804_n.jpg15726901_1433938869973133_2444104058109420834_n.jpgAz egész városnak van egy mini Velence beütése, ami teljesen lenyűgözött. A különbség csupán annyi, hogy ebben az időszakban délután egy lélek nincs az utcán, olaszokat meghazudtoló a tisztaság és a rendezettség.873.JPEGpanorama_gardasee_malcesine_hafen_01_jxz88s.jpgdsc_0460.JPG3-1445602513.jpgAz utcák apró pici kövekből vannak kirakva, szinte látom magam előtt, hogy hány ember izzasztó munkája lehet ebben. Ez a részletesség, precizitás, törődés látszik az egész városon. Nem véletlenül a németek és az osztrákok egyik kedvelt helye ez.   

Látnivalók

A méretéből fakadóan nem rendelkezik sok látnivalóval ez a hely, viszont amije van, abból a maximumot nyújtja.

Scaligero-kastély
timthumb.jpg

Ünnepi "öltözetben"

malcesine-castello.jpgA Scaligero kastélyt Verona vezető családja, a Scaligeri építtette 1250-ben. A kastélyból csodás kilátás nyílik a Garda-tóra. Ez a növényzet, ezek a színek.. Nem véletlenül választja számos pár az esküvőjük helyszínének. 

Palazzo dei Capitani

palazzo-dei-capitani-del-lago.jpg

A palotát szintén a Scaligeri család építette a 13.-14. század között majd a 15. században velencei gótikus stílusúra építették át (köszönjük). Egykoron a kormányzók székhelye volt, majd a tó kapítányé, manapság pedig műemlék épület. 

Monte Baldo

Az egyik kedvencünk lett... 

malcesine-7.jpg

Jelentem ez az első olasz felvonó, amin nem lett pánikrohamom :-) Ezzel csupán arra célzok, hogy még akik rettegnek az ilyenektől, azok számára is tudom ajánlani. A most felújított funicolare 1800 méter magasba viszi fel a látogatókat. A hegy legmagasabb pontja 2218 méter. lake_garda_view_from_monte_baldo.jpgEbből a magasságból olyan látványban lesz része az embernek, amit soha életében nem fog elfelejteni. 

Ugyan nem esik róla szó, de itt nem kell külön látnivalókat keresni. Gyönyörködhetünk a decemberben is termő narancs és citrom fákban. Sétálgathatunk az olajfák százai alatt. Számtalan vízi és hegyi sportra van itt lehetőség. Ebben az időszakban  pedig érdemes egy pillantást vetni a díszkivilágításra is, amire nagyon nagy hangsúlyt fektetnek. A fák körbe vannak tekerve égősorral, díszített cserepes fenyőfák vannak elhelyezve a boltok előtt. Az utcán piros csillag alakú szőnyegek vannak letéve, a házak alján égőháló van kihúzva. A kikötőben pedig a világon egyedülálló vízi betlehem is megtekinthető. A városháza világításáról nem is beszélve (elnézést a minőségért). unnamed.jpgÖsszességében azt gondolom Olaszország egy egészen más arcát mutatja be ezen a helyen. Megmutatja, hogy ő is fel tudja venni a versenyt a modern üdülőparadicsomokkal. Meg tud újulni és ami a legfontosabb, az értéket meg is tudja őrizni. Ez az a hely, ahol az ember azt látja, hogy a fejlesztések rendben mennek, minden új, de az olasz vonások megmaradnak. A helyiek elmondták, hogy nyáron egészen élhetetlenné válik Malcesine egyszerűen akkora a tömeg, hogy még közlekedni sem lehet. Ezt most nehéz elképzelnem, de látszik, hogy rengeteg vendéglátó egységgel rendelkeznek, amit nyilván nem maguknak építettek. Elmondásuk szerint a legideálisabb időszak a május és a szeptember, amikor már nincsen nagy tömeg, de a természet még gyönyörű. Én a magam részéről a decembert is tiszta szívből ajánlom.    

A legszebb olasz betlehemek

Az olasz karácsonyi tradíció elengedhetetlen része a betlehem állítása. Minden otthonban december 8-án a karácsonyfával együtt építik fel. Természetesen nem csak a házakban, lakásokban, hanem a köztereken, vonatállomásokon  és más közösségi színtereken is megtalálhatók. Lássuk a legkülönlegesebbeket! 

Az Alpok szívében található Poffabro idén is egy nagy látogatható színtérré alakul. A születés pillanata megtekinthető az ablakpárkányokon, a teraszokon és még a kertekben is.  img_0402.JPG

A Talamona-ban található betlehem szintén egy szenzációs kiállítás, ahol a szent jeleneteket szintén belülről tekinthetjük meg. immagine_presepi.jpg

A Riviéra betlehemje nagyon különleges élmény lehet az odalátogatóknak. Nem csupán tökéletesen megtestesítik az alakokat, de mindezt homokból teszik. Ebben a régióban nem ritka látvány a homokból készült betlehem, idén Riminié lett a legszebb. presepe_di_sabbia_rimini_2011.jpg

A Cesenatico kikötőjében található betlehem nem csak számunkra különleges, hanem az egész világon egyedülálló. A bölcsőt maga a haditengerészet szolgálja, ezzel ez az egyetlen úszó betlehem. presepe-re-magi.jpg

Massa Martana sem lóghat ki a sorból, itt ugyanis jégből készült a betlehem. Idén különleges fényekkel világítják meg a jégszobrokat, így egy speciális előadást láthatnak az arra látogatók. presepe_di_ghiaccio_dedicato_a_papa_francesco.jpg

Nem maradhat ki a sorból Nápoly sem. Sétáljunk lassan végig a Via San Gregorio Armenon és lessük meg, hogy idén hogyan ábrázolják az istállót. Számos különleges figurát vehetünk észre. Ha jobban odafigyelünk még hírességeket is kiszúrhatunk a kínálatban. san-gregorio-armeno.jpg

Tricase nem más, mint egy élő betlehem. Egy kihagyhatatlan élmény ígérnek, mely tökéletesen reprodukálja az akkori környezetet és bemutatják az ősi mesterségeket is. il-presepe-vivente-di-tricase-02.jpg

Matera is élő betlehemmel büszkélkedhet. Dél-Olaszország leginkább várt szent ábrázolásának szokták emlegetni. A környezeti adottságok tekintetében nem is csodálom..presepe-vivente.jpg

Maradjunk az álő betlehemeknél, csak picit menjünk délnek! Trapaniban is minden évben eljátsszák a születést több mint 160 szereplő részvételével. 19_6.jpg

Szardínia sem maradhat ki a sorból. Az olmedoi nem más, mint egy kenyérből készült betlehem. Minden évben a város pék női összeállnak, hogy megalkossák a kenyértésztából készült figurákat. 323.jpg 

Nem volt kétségem, hogy az ünnepekre is tartogatnak érdekességeket az olaszok, de azért lássuk be, mindig túl tudnak lőni a célon.  Imádom!

Én ezúton is szeretnék minden kedves olvasómnak Áldott és Békés Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánni. Köszönöm, hogy egész évben olvastátok a blogomat, remélem jövőre is örömötöket lelitek benne. 

Termálfürdő made in Italy

Sokan nem is hinnék, de Olaszország termálfürdőivel is hívogatja a turistákat. Ráadásul ezek a természeti különlegességek egyelőre ingyen látogathatók. A legtöbb és leghíresebb fürdők helyt adója Toszkána. A tipikus toszkán táj, a Valle d'Orcia (Orcia folyó völgye) már önmagában egy szemet gyönyörködtető látvány. Amikor az ember e gyönyörű táj eldugott helyein víz forrásra lel, akkor valóban a földi paradicsomban érzi magát. 

Kezdjük talán  a leghíresebbel: Saturnia5.jpg

Soha nem felejtem el, ahogyan ülünk a kocsiban és keressük a fürdőt.. Az illatát (más számára lehet, hogy inkább szag) már messziről érezni. Ahogy közeledik az ember, a köntösben és papucsban flangáló olaszok az út szélén már nem is meglepő, inkább természetes látvány. Innen már tudtuk, hogy közel lehetünk. Valóban, először a gőzt pillantjuk meg, majd pedig a vizet is. A kristálytiszta meleg vizet, melyben rengeteg ember csücsül és szemmel láthatóan nagyon élvezik. Másra sem vágytunk, minthogy közéjük tartozzunk. Aki arra jár, mindenképpen próbálja ki, fantasztikus élmény!

saturnia-tuscany-italy-2-740x545.jpg

Mit kell tudni róla? 

A legenda szerint ez a hely úgy alakult ki, hogy egy szörnyű veszekedés során Jupiter villámot vetett testvérére Saturn-ra, melynek a nyoma Saturnia. Ahogyan a képen is látszik, a víz lecsiszolt kőfelületeken hömpölyög le. Ezek vulkanikus eredetű kövek, melyeken ma már a turisták ülnek. A víz hőmérséklete 37 fokos, speciális összetételű, jótékony hatású. Miután legördül a köveken (és a testünkön) folyóként folytatja az útját.

Bagno Vignoni

vignoni4.jpg

Bagno Vignoni község főtere gyakorlatilag egy nagy termál "medence". Az ókori rómaiak építették és teletöltötték gőzölgő vízzel. Bár ebben a mederben nem fürödhet a látogató, mégis fantasztikus látvány ez a hatalmas víz felszín. A víz adta előnyöket pár száz méterrel lejjebb a Parco dei Mulini-ben ki lehet használni. A falu egy domb tetején áll, mely az Orcia folyó felé lejt. A domb oldalán patakokat, vízeséseket fedezhetünk fel, melynek kristálytiszta vize medencékben gyűlik össze. terme-libere-toscana-bagno-vignoni_jpg_pagespeed_ce_mvpjdrm3wr.jpg

Bizony ebben a vízben fürdött Weldon Parish is az "Árnyak toszkán verőfényben" című filmben. 

San Casciano ai Bagni

sorgenti_termali_bagno_grande_0.jpg

A maga 42 hőforrásával Európa harmadik legnagyobb fürdőkomplexumaként emlegetik. Az ókori rómaiak fürdője volt ez. A kilátás a Cetona hegy lábánál fekvő San Cascianoból csodálatos. Ahogyan az ember elindul a főúton a termál komplexum felé, úgy bukkanhat rá ezekre a medencékre, vízesésekre melyekben nyugodtan fürdőzhet. 

terme-libere.jpg

Petriolo

bagni_di_petriolo07_760.jpg

Az ókori rómaiakat a termálvíz szakértőinek tartották. Ide sorolhatjuk Cicero-t is, aki elsőként írt a Petriolo víz előnyeiről.  A falu első fürdője a 15. században épült. Az ősi téglaszerkezet a mai napig megcsodálható. A patak közepén található egy nagy szikla, mely neve "fungo". A fungo-n található egy nyílás, melyen keresztül kiömlik a jótékony víz.

Bagni San Filippo

bagni_di_san_filippo.jpg

Ahogy Monte Amiata és Castiglione d'Orcia között autózunk, Toszkána egyik legcsodálatosabb termálfürdőire bukkanhatunk. A város irányából egy csodálatos gyalogút vezet le. Itt minden növényen és a talajon is vékony fehér por réteg található. Ez a víz magas kalcium tartalmának köszönhető, mely megül mindenen (beleértve minket is) ami kapcsolatban áll a vízzel.  A fák és a sziklák között megszilárdult vízeséseket és csodás mészkő képződményeket találunk. s-bollore-h1.jpg

Azt gondolom, ha valami termál élményre vágyik akkor is nyugodtan választhatja Olaszországot. Jó pancsolást!
 

Címkék: ókor, termál, Toszkána

Mit tud az eredeti bufala mozzarella?

A bufala mozzarella is Campania tartományból származik. Azon belül is leginkább Caserta és Salerno megyében foglalkoznak vele.mozzarella-di-bufala.jpgA bivalytej üzletszerű hasznosításáról már egészen a 14. századból is találtak írásos bizonyítékokat. A "mozzarella" megnevezésig egészen 1570-ig kellett várnia a nagyközönségnek, amikor Bartolomeo Scappi séf papírra vetette így ebben a formában. A 18. század környékén vált széles körben fogyasztott termékké, köszönhetően a Bourbon háznak, akik hatalmas bivaly farmot hoztak létre Casertában.  bufale.jpg

A terméket 1996-ban védetté nyilvánították. Természetesen számtalan szabály vonatkozik az eredeti "Mozarella di bufala" előállítására. Talán egyértelműnek tűnik, de mégis az egyik legfontosabb, hogy kizárólag bivalytejből készülhet. Itthon a mozzarella többsége tehéntejből készül. A bivalytej összetétele eltér bármely másik állat tejétől. Nem tartalmaz karotint, ezért tiszta porcelán fehér a színe. Magasabb a kalcium és a fehérje tartalma is.3281391012959-184.jpg A készítés során nem adnak hozzá semmilyen mesterséges adalékot. Nem tartósítják, nem érlelik és nem ízesítik. Az eljárás során a tejet 33-39 fok között tartják, így nyerik ki a legmegfelelőbb zsírokat. Ezután speciális acéltartályokba helyezik, ahol megvárják hogy a szilárd részek kialakuljanak és külön tudják választani a folyékonytól. Amikor ez megtörtént, a készítő (igen a mai napig kézzel végzik) maga ellenőrzi a sajt "nyúlás tesztjét".mozzarellabufala3.jpgMiután forró víz segítségével eléri végleges állagát a sajt, a végére már csak az a fázis marad, amit géppel végeznek. Ez az egyetlen ilyen munkafolyamat. Ez a gép vágja a sajtot a végleges formájára. Az eredeti bufala mozzarella közepe lágy és olyan érzést nyújt, mintha szét akarna folyni. mozzarella-bufala-dop.jpg