Smaragd barlang: A rejtett kincs

Az Amalfi körutunk során az idegenvezető felhívta rá a figyelmünket, hogy azért szerepel ez a barlang a programban, mert hasonló jelenségek zajlanak le, mint a Caprin található Kék Barlangban. Azon a részen sajnos annyira sok a turista, hogy csupán pár percet tölthetnek a hajókban, így mi jobban fogunk járni Conca dei Mariniban található csodás Grotta dello Smeraldo-val. Őszintén szólva kételkedtem benne, egészen addig, míg le nem vitt minket a lift a barlang szintjére. Ott már láttuk, hogy ez bizony egy újabb csoda lesz. 

file_444201362077908750620x310.jpg

Grotta dello Smeraldo: 

Egy félig vízalatti karsztbarlang. A fénytörés következtében a napfény zöldre festi a barlang vizét és belsejét. 1932-ben fedezte fel Luigi Buonocore, egy helyi tengerész. A barlang 60 méter hosszú, 30 méter széles, 24 m magas. Az ókorban került a tengerszint fölé, az idő múlásával jöttek létre a cseppkövek, melyek egymáshoz kapcsolódva különleges alakzatokat és hatalmas oszlopokat formálnak. Nevét arról kapta, hogy ahogyan az evező lapáttal csapkodják a vizet, olyan, mintha smaragd eső hullana. evezo.jpg

Ilyen kis hajókkal viszik körbe a látogatókat. Egy csoport 15-20 percet tölt bent. Ennek a tökéletes időpontja 12 és 13 óra között van, mert akkor érvényesülnek a színek a legjobban. 

Az egyik ilyen alakzat, amit a cseppkő formál, olyan, mint a Pisai ferde torony.

jo.jpg

 Mégsem ez a barlang legkülönlegesebb része. 

conca-dei-marini_amalfi.jpg

Hanem a víz alatti betlehem, mely 4 méter mélyen helyezkedik el. Látjátok? Ha nem, akkor itt egy másik kép egyenesen a vízből.

presepe-sottomarino.jpg
Így már tökéletesen látszanak a figurák, melyeket 1956-ban helyeztek el. Akkor még kézzel festett kerámiák voltak. 1992-ben lecserélték egy különleges üvegszálas technikával készült figurákra, hogy jobban ellenálljanak a természeti hatásoknak. Minden karácsonykor a helyi búvárok egy víz alatti felvonulás keretén belül virágokat helyeznek a kis Jézus lábához. Nagyon meghitt, amikor megáll a hajó, lecsendesedik a víz és kirajzolódnak az alakok. 

ingresso-grotta-smeraldo.jpg

Kívülről is ismerős lehet a barlang. A Capri című sorozat számos jelenetét itt vették fel. 

Azt hiszem senki nem csodálkozik, ha azt mondom, nem bánom, hogy ezt látogattuk a Kék Barlang helyett. Senki ne bánkódjon, ha az útitervben ez az egy barlang szerepel. Csodálatos