Késő őszi kiruccanás: Puglia

A napokban elgondolkoztam azon, ha most útnak indulnék, hol is kezdeném. Merre lehet jó még az idő? Merre lehet elérhető áron kijutni? Merre lehet egyszerűen kirepülni? Merre találok olyan helyeket, ahol mindig van felfedezni való? Elkezdtem kutatni a a repülőjegyeket, időjárás jelentéseket, térképeket és a választás kézenfekvő volt. Irány Puglia! olaszorszag-puglia-polignano-a-mare.jpgOlaszország ezen tartománya a szívem egyik csücske, hiszen itt dolgoztam végig egy szezont. A teljes nyári ott tartózkodás ellenére azt mondom, hogy mindig tartogat újdonságokat és bármikor visszamennék, hogy sorra felfedezzem a mediterrán gyöngyszemeket. A következő írással erre buzdítom a kedves olvasókat is.

Pugliamap-puglia-large.jpgPuglia Olaszország legkeletibb régiója, székhelye Bari. Az Appennini-félsziget délkeleti részét, az „olasz csizma sarkát” foglalja el. Északon Molise, keleten az Adriai-tenger, délen a Jón-tenger, nyugaton pedig Basilicata és Campania határolja. Közel 800 kilométer tengerpartja van.  Ennek a szakasznak szinte minden pontjára jellemző hogy csodásan vadregényes. A tenger kristálytiszta és bizonyos részeken a Karib-térség színvilágára hajaz.

 Az elképzelés:

Budapest-Bari közvetlen fapados járattal ki tudunk repülni. Még novemberben is erre a célra a hétfő, szerda, péntek és vasárnap napokat választhatjuk. Mivel egészen sok választási lehetőség van, így viszonylag rugalmasan alakíthatjuk a programot, az ott töltött napokat. Nem csak az időtartamot, az árakat is jól össze lehet hozni. Könnyen találhatunk olyan kombinációt ami kijön oda-vissza akár 20.000 Forint alatt/ fő. El sem tudjuk képzelni, hogy mennyi gyönyörű hely várja, hogy meglátogassuk. Erre a 20 fok körüli őszi hőmérséklet tökéletesen lehetőséget ad. A jó idő ellenére a szezon ilyenkor már véget ér, de legalább nem hemzsegnek a turisták és a régiót teljes nyugalmában csodálhatjuk. puglia.jpgTermészetesen a nagyobb városok mint Bari és Lecce is megadják a déli életérzést, én mégis a kisebb gyöngyszemekre hívnám fel az olvasóim figyelmét. Andiamo!

 Polignano a Marepolignano-a-mare-3-crop.jpgAbszolút hamisítatlan sziklára épült pugliai fehér város a csodás tengerrel. Túl sok látnivalója nincsen az egykori városkapun és a Governatore, Feudatori és Orologio palotákon kívül. Azt gondolom, hogy ilyen környezeti adottságok mellett nincs is szükség rá. luxe-adventure-traveler-grotta-palazzese-1.jpgEllenben ha valaki csillapíthatatlan vágyat érez meglátogatni a híres barlang éttermet, azt bátran megteheti, ugyanis igen, itt található.

Alberobelloalberobello-main.jpgElég csak erre a képre ránézni. A különlegessége és a látnivalója az maga a város házai. Ezek nem mások, mint a trullók. Jellegzetes süveges tetővel rendelkező négyszögletes vagy hengeres alaprajzú épületek. Kizárólag kőből épültek. Alberobello ezen kő sátorkunyhóinak köszönheti a Világörökség Bizottság elismerését. maxresdefault.jpgBizonyos épületek már a 16. században felépültek. Minden háznak csak egyetlen szobája van, ha több szobásat szeretnének, több trullot nyitnak össze. Az ember picit úgy érzi, mintha egy másik világba csöppent volna. Aki arra jár, feltétlenül nézze meg! Egyedülálló élményben lesz része.

Materamatera-191683.jpgIsmét az UNESCO Világörökség részével van dolgunk. Nem is csoda, 2019-ben Európa kulturális fővárosa lesz. Materaról a legfontosabb tudnivaló, hogy a központját barlanglakásokból álló negyedek alkotják. Bizonyos barlanglabirintusokat már az őskorban is laktak. 20160927134618.jpgMai szemmel is megdöbbentő mennyiségű épületet alakítottak ki. 6 barlangtemplomot, 20 épített templomot és 3012 lakást. Ezek közül volt amelyiket egészen 1950-ig használták áram és víz nélkül. Különleges élmény megnézni, hogy Olaszország legnagyobb nyomornegyede mivé nőtte ki magát mára.

Otrantolanguage-school-otranto2.jpgAz egyik kedvenc helyem ebben a régióban. Nincs különös ismertetőjele, egyszerűen csak gyönyörű. Hangulatos utcái könnyen bejárhatóak és a legtöbb pontjáról csodálhatjuk a tengert. Méretéhez képest egészen sok látnivalója van. Castello Aragonese (városi erődítmény), Katedrális, San Pietro templom (csodás bizánci freskókkal), Torre Pinta katakombák. Egy egész napot is el lehet tölteni ennek a picike helynek a felfedezésével.

Gallipoligallipoli.jpgEgy különleges fekvésű város amit csak így emlegetnek: A csoda Olaszország végében. 2015-től a Földközi-tenger történelmi városainak "elnöke". Rengeteg látnivalója van, számos templom, erődítmény, kastély és egyéb katonai épületek várják a látogatókat. gallipoli1.jpgEzek megtekintése után (vagy helyett) érdemes egy sétát tenni a parton is. Ha ősszel már nem is tudunk megmártózni,  a Jón-tenger csodálatos színvilágú vizét akkor is érdemes megcsodálni.

A képek alapján joggal mondhatja a kedves olvasó, hogy de hát itt minden város ugyanúgy néz ki. Vakító fehér falak a tipikus zöld színű tengerrel. Higgyék el, ha csak a felsorolt helyeket végig járják, garantáltan különbséget fognak tenni köztük, sőt bármelyik pugliai városba betérve maradandó látványban lesz részük, melyet nem fognak keverni semmivel a világon. Arról nem is beszélve, hogy örökre beírják magukat az ember emlékezetébe.