Ti amo Portofino!

A napokban megkérdezték tőlem, hogy mit ajánlanék Liguriában megnézésre... Ugye milyen jó kérdés, hogy az ember hogyan ragadja ki a kavargó gondolatok közül az elsőt. Talán az egyik legtöbb emblematikus szépséggel rendelkező régiójáról beszélünk.Hogyan is lehetne választani a Cinque Terre, La Spezia, Sestri Levante, San Fruttusoso vagy éppen Portovenere között? Mégis azt kell mondanom, hogy egy kép beleégett a retinámba. Ez nem más mint Portofino. portofino-wide-harbour-c-freesurf-fotolia2.jpgIgen ez az a kép, amit még az is látott, aki soha életében Olaszországgal nem foglalkozott. Tűnhet akár elcsépeltnek is, mégis aki járt már ott, azt hiszem soha nem felejti el ennek a helynek a varázsát. Ezek a színek, ez az üdeség, a vidámság, amihez élőben az illatok és a kabócák ciripelése is társul, egyszerűen leírhatatlan. Nem csoda, hogy felfedezése óta a mai napig számos művész figyelmét felkeltette ez a község.   portofino.JPG

Érdekességek Portofinoról

  • A rómaik fedezték fel és a Portus Delphini nevet adták neki.  Meggyőződésük volt, hogy ebben a vízben rengeteg delfin él. 
  • Az akkor még kis falut először 986-ban említették meg egy hivatalos iratban. 
  • Története során tartozott a Genovai Köztársaság, a Firenzei Köztársaság és a Szardíniai Királyság fennhatósága alá is.  portofino-panoramic-1920.jpg
  • Egészen a 19. századig Portofinot csak vízen lehetett megközelíteni. Ekkor építették meg azt az utat, ami a mai napig összeköti Santa Margheritaval.  
  • A kikötőben mindig többségben voltak az ott tartózkodó hajósok, a lakossághoz képest. portofino-the-boatmen-1936.jpg
  • Az út elkészülése után 19. század végén kezdtek el jönni az első turisták. Elsősorban az észak-európai arisztokrácia.
  • 1950-re a turizmus kiszorítja a halászatot.
  • A fő bevételi forrás azóta is a turizmusnak és az ott termelő vendéglátóipari egységeknek köszönhető.    

Látnivalók

Ez is tipikusan olyan hely, ahol nincs látnivaló. A látnivaló maga Portofino! Az viszont nagyon. Félretéve a szubjektivitást, akad itt azért pár lehetőség a kirándulásra. 

Van itt opció strandolásra. A víz tökéletesen tiszta, és a színe igen csalogató. content_goboony-blogs-italie-portofino.jpgMi ebben a kis öbölben mártóztunk meg. Van egy pici part része is, van létra, amin bemászhatunk és van napozási lehetőség is kiépített beton részeken. 

A mélység Krisztusa scuba-diving-at-il-cristo-degli-abissi.jpg1954 augusztus 24-én helyezték el 17 méter mélyen az olasz riviéra partjainál. A nyitott karok a békére utalnak. Küldetése, hogy megvédje a halászokat és a búvárokat. 

San Martino templomportofino-chiesa_san_martino1.jpgA katolikus istentisztelet színhelye Portofinoban.

San Giorgio templom chiesa_san_giorgio-portofino.JPGSzintén katolikus templom. Kívülről kevésbé tűnik díszesnek, de a templom előtti térről lenézve láthatjuk az egész öblöt. Ezen a helyen készül a legtöbb kép, innen belefér minden apró színes házikó a remekművekbe.

Brown kastély  4d0942db0d7c6064fe931d5d800ce91e.jpgInnen még különlegesebb kilátás nyílik Portofinora. Ez a múzeum jóval az öböl fölött helyezkedik el. A 15. században tökéletesen alkalmas volt a kikötő védelmére. 

Hírességek Portofinoban

Nem túlzás Olaszország egyik legfelkapottabb helyeként említeni. Mind a szárazföld felől, mind a vízen elárasztják a hírességek ezt a csodás kikötőt.

Van erre bizonyítékunk a múltból is elizabeth_taylor.jpgElizabeth Taylor látogatása 19591953-il_giorno_illustrato-06.jpgGreta Garbo 1953

 A manapság odalátogató celebeket felsorolni is hosszú lenne, így összegyűjtöttem csak a 2016-os év "termését". 

brittany-daniel-in-bikini-on-the-beach-in-portofino-05-07-2016_1.jpgBrittany Danielmichael_catherine_brett_tourists_yzdbrophgx5l.jpgCatherine Zeta-Jones és Michael Douglascher-out-with-her-friends-in-portofino-06-21-2016_6.jpgChersir_elton_john_david_furnish_sightings_portofino_bwew9onrpt0l.jpgElton Johnamal-george-italy-26jul16-07.jpgGeorge Clooneynintchdbpict000266669669.jpgGrigor Dimitrov és Nicole Scherzingerffn_kardkourt_portofino_massimo_090516_52164333-960x1289.jpgKourtney Kardashian
kylie-minogue-at-a-boat-in-portofino-07-13-2015_3.jpgKylie Minogue27055697533_b3f977ab75_h.jpgSteve Harveyvanessa-hudgens-at-a-boat-in-portofino-06-20-2016_10.jpgVanessa Hudgens

Úgy gondolom Portofino elég referenciát gyűjtött. Bármikor tiszta szívből ajánlom bárkinek.