Ó, azok a szép színes házak!

Gondolom nem árulok el nagy titkot azzal, hogy Itália csodálatos színes városokban (is) bővelkedik. Szebbnél szebb képekre bukkan az ember szinte nap mint nap. Sok esetben viszont nem is tudjuk, hogy mit látunk. Ebben a bejegyzésben próbáltam összeszedni Olaszország legszínesebb városait, helyeit. andrevicentegoncalves_windows_of_the_world_burano.jpgAbban is egyetérthetünk, hogy ezeket sorba tenni szinte lehetetlen lenne. Képtelen lennék kiválasztani a legszebbet, vagy a legszínesebbet. Törekszem az objektivitásra, így a felsorolást Északról kezdem. Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek! 

Buranoburano.jpg

Kétségtelen, hogy minden tekinteteben listavezető a Veneto tartományban található két (Burano, Murano) sziget. Nem csupán európai, hanem világszinten is kiemelkedő helyek. A 2426 lakosú Burano nem csupán házairól, hanem a csipkekészítésről is híres. 

Muranomurano.jpg

Első ránézésre nagyon hasonlít Buranora, de már Muranoban járunk. Jóval több, közel 4500 lakossal a világ egyik legfontosabb szigete, hiszen itt készül a híres muránói üveg. 

Camoglicamogli.jpg

Áttérünk Ligúria tartományba. Ebben a régióban található a legtöbb az említett városokból. Legészakibb színfoltunk Camogli. Tipikus tengerparti település. Ezer vitorlás városának is nevezik. 

Portofinoportofino.jpg

Nem tudom, hogy egyáltalán be kell-e mutatnom. Portofinoban nem csupán a házak, hanem a tenger és a növényzet is olyan káprázatos színben pompáznak, hogy személy szerint percekig kellett néznem, mire egyáltalán felfogtam ezt a szépséget. 

Sestri Levantesestri_levante.png

A Két tenger városának is nevezett település tökéletes választás egy strandolós nyaralásra (a homokos part miatt). Az elnevezést a két itt található öbölről kapta (baie delle Favole és baia del Silenzio).

Cinque Terre: Moterosso al Mare-Vernazza-Corniglia-Manarola-Riomaggiore

Nem kérdés: Ha színes házak, akkor Cinque Terre. Az "öt föld" Olaszország legkisebb nemzeti parkja. Évek óta küzdenek a nehezen megközelíthető földrajzi elhelyezkedéssel, illetve a hatalmas turista áradattal. Nem is csoda, kevés olyan embert ismerek, aki nem szeretne ide eljutni legalább egyszer életében. 

monterosso_al_mare.jpg

vernazza.jpg

corniglia.jpg

manarola.jpg

riomaggiore.jpg

Portovenereportovenere.jpg

Sokan azt hiszik. hogy a Cinque Terre része. Valóban nagyon hasonlít rá, de már nem tartozik a parkhoz. Turisztikailag is jobban megközelíthető, picit nagyobb település. A tetején egy csodás várral, melyet megmászva egyedülálló kilátásban lehet részünk. 

Comacchiocomacchio.jpg

Már Emiglia-Romagna tartományban vagyunk. A közel 22300 lakosú város egészen más kategória mint a Ligúr társai. Ha pezsgésre, látnivalókban gazdag színes helyre vágyunk, akkor tökéletes választás lehet. 

Bosa (Szardínia)bosa.jpg

A közel 8000 lakosú Bosa Szardínia középső részén helyezkedik el. Eme színes város és az Alghero közti partszakasz rengeteg különleges állatnak (madaraknak) biztosít háborítatlan élőhelyet. 

Procidaprocida.jpg

Be kell vallanom, az egyik legkedvesebb színvilág számomra. A Nápolyból elérhető pici sziget egyszerűen csodás látványt nyújt. Turisztikailag egyelőre nem annyira felkapott, mint a szomszédos Capri, vagy Ischia szigete, mégis merem feltételezni, hogy nem lesz csalódás egyikhez viszonyítva sem. 

Positanopositano.jpg

Hét igen... Positano... Remélem nincs harag, hogy beraktam a felsorolásba, de kétségtelenül megfelel a kritériumoknak. Az Amalfi-part talán legszínesebb pontja. Rengeteg filmet forgattak itt. Nem rossz választás, az biztos. 

Nagyon nehéz összeállítani egy ilyen listát, hiszen nagyon relatív hogy mennyire színes egy város (én még Velencét és Malcesinét is bele tudnám írni), de nyilván a kedves olvasó is tud még mondani ilyen helyeket. Egy biztos, ha erőszakkal kényszerítenének rá, akkor sem tudnék választani ezek közül a csodás helyek közül. Őszintén kívánom, hogy mindenkinek legalább egy ilyet legyen szerencséje meglátogatni az életben!