Cinque Terre szőlőiben jártam
Valahányszor szóba jön a Cinque Terre, az emberek nagy részének beugrik egy-egy ikonikus tájkép, mely ezt a híresen gyönyörű helyet ábrázolja. Ha járt már ott akkor azért, ha nem, akkor pedig már képről biztosan számtalanszor megcsodálta, még ha nem is tudta hogy ez bizony az öt föld egyike.

Mi is az a Cinque Terre?
Ahogyan a nevében is benne van ez az öt települést tartalmazó nehezen megközelíthető tengerparti terület. Levanto és Portovenere között helyezkedik el. Tehát sorban: Monterosso al Mare,Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore. Az öt települést magában foglalja a Cinque Terre Nemzeti Park, melyet 1999-ben hoztak létre eme csodálatos terület értékeinek megóvása érdekében. Ez Olaszország legkisebb nemzeti parkja. A 20. század végére kiépült a modern infrastruktúra és a turisztika is rohamosan felfejlődött ezen a részen. Pontosan ennek köszönhetően ma már az UNESCO Világörökség része.
Ahogyan a képeken is látszik, valóban egy nehezen átjárható, meredek lejtésű partszakaszról van szó. Fürdésre is csak kevés helyen alkalmas a tengerpart. A lejtőszög mindenekelőtt a hegyek és a tengerpart távolságától függ – ez 600 m és 2,5 km között változik. 2014-ben amikor arra jártam a Monterosso al Mare és Vernazza közti távot túrázva tettük meg. Hozzám hasonló gyenge fizikumú embereknek semmiképpen sem ajánlom. Bár lett volna valaki, aki engem is figyelmeztet, mielőtt elindultam :-) Ahogyan a képen is látszik az egyébként egészen szűk, sziklás út nagyon magasra felvisz minket (háttérben Monterosso al Mare). A másik ami feltűnik a kedves olvasónak, hogy bizony a dolgos emberek művelik a szőlőt a hegyoldalban. Egészen elképesztő, már már szürreális látvány egy olyan területen ahol közel s távol egy ház sincsen, ott ahol az ember talpa szinte csúszik le a meredek talajról, a 40 fokban szőlőt gondozó olaszokat látni. Pedig ez bizony egy teljesen normális dolog, ugyanis egész szőlő teraszokat építettek itt ki a 13. század környékén.







A konklúzió, mint Olaszország esetében oly sokszor: örüljünk amíg van. Becsüljük meg eme bor minden cseppjét, és amikor kibontunk egy palackkal, jusson eszünkbe a szokásosnál is nagyobb belefektetett munka, mert ez a Cinque Terre lakosok dolgos kezeinek gyümölcse.