Hogyan lesz élvezetes Lido di Jesolo?

Jesoloról nagyon megoszlanak a vélemények. Valaki vagy nagyon szereti, vagy egyenesen hallani sem akar róla. Magam is próbálom kerülni a futószalag szerű turizmus-kiszolgálást. Nem szeretek heringként feküdni a strandon a több ezer ember között és küzdeni a napágyakért. Persze még számos aggodalom felmerül a nyaralásnak ezzel a módjával. lido-di-jesolo-5-polaroid.jpg

Jó tudni!

Jesolo az Adriai-tenger északi partján helyezkedik el, Velence megyében. Egyedi módon két központja van: Centro Storico (óváros)  és Lido di Jesolo (a képen látható). Lido di Jesolo (szállodaváros) gyakorlatilag a főutca központú turista paradicsom. A bejegyzés további részében ezt a területet mutatom be. 

Ha továbblépünk a félelmeinken könnyen felfedezhetjük, hogy Jesolo nagyon jó adottságokkal rendelkező hely. Ha csak azt vesszük figyelembe, hogy autópályán számunkra egészen könnyen elérhető homokos OLASZ tengerpart. De vannak itt más szempontok is. A víz gyönyörű, kellemes hőmérsékletű, lassan mélyülő, a part végig homokos. A tengerparton egyébként tökéletesen ki van építve egy sétálósáv, melyről be lehet kukkantani a szállodák medencéihez, és teljes hosszában végigsétálhatunk a lungomare-n. Akár mezítláb, akár babakocsival, akár kutyákkal, ahogyan csak szeretnénk.  jesolo_lungomare.jpg

Jesolo tökéletes választás ha az ember másra sem vágyik, minthogy pihenjen, napozzon és strandoljon. Lehetőség van  a tengerparton sétálni, futni, romantikus estét tartani, kutyát sétáltatni. Pont, mint az amerikai filmekben.  A Pínea fenyők kellemes árnyékot adva magasodnak az ember fölé, mely szintén tökéletesen adja a mediterrán hangulatot.  rdl94905.jpgHa jókat szeretnénk enni, akkor sem kell csalódnunk. A tengerből kifogott halak, tenger gyümölcsei szinte minden fogásban megtalálhatók, ráadásul prémium minőségben. zuppa-pesce-termolese-986x400.jpgEz csak egy "egyszerű" halleves (zuppa di pesce). Szinte minden étteremben így adják. Természetesen ha valaki nem szereti ezeket a fogásokat, vagy gyerekkel van, a szokásos pizza és tészta kínálat mindenhol megtalálható.  

Mivel szemmel láthatóan a turistáknak épült az a rész, a főutca (ahonnan minden nyílik) tele van éttermekkel, bárokkal, fagyizókkal, boltokkal, a gyerekeknek kis játszóterekkel, van itt minden, ami kell egy igazi kikapcsolódáshoz minden korosztály számára. ut_szallas-421-55486.jpgKépen a Via dei Mille - Via Guiseppe Verdi - Via Ugo Foscolo - Via Silvio Trentin - Via Andrea Bafile - Via Dante Alighieri (főutca teljes hosszban) este 20 órától reggel 6 óráig le van zárva a forgalom elől, így a látogatók sétálóutcaként tudják élvezni.  jesolo_1600x750.jpgTermészetesen este sem áll meg az élet.. Sőt..

Számos szórakozási lehetőség közül választhatunk ha erre járunk:

  • Aqualandia, mely Olaszország legnagyobb víziparkja (80 000 m²), legfőbb látványossága a világ legmagasabb csúszdája (42 m). 
  • Pista Azzurra - 1961-ben megnyitott gokartpálya
  • Golf Club Jesolo - 900 000 m²-es golfpálya
  • NewJesolandia - 50 attrakciós vidámpark.
  • Adventure Golf - minigolfpálya
  • Jolly Roger - galeon típusú vitorláshajó

Már csak egy kérdés maradt: Hogyan élvezhetjük ki ezeket az adottságokat anélkül, hogy küzdenünk kelljen a tömeggel? 

A válasz egészen egyszerű: Jesolo titka, hogy szezonon kívül kell meglátogatni. Persze van amikor ezt nem lehet megoldani, de ha az ember teheti, akkor csak így érdemes menni. Június legelején (az első 2 hétben) a víz már kellően meleg, nincs még felkavarva. A vendéglátó egységek tárt karokkal várják a vendégeket. A helyiek szívesen beszélgetnek, nem kell rohanniuk rögtön a következő asztalhoz. Olyan barátságos és emberi az egész. Ugyanez elmondható a szeptemberről is. Az időjárás tökéletes a fürdésre, de már gyakorlatilag nincsen senki a parton. Valóban élvezetes az egész és minden természeti adottságot nyugalomban fel lehet fedezni. jesolo_spiaggia_con_pontile.jpgA másik nem elhanyagolható szempont ilyenkor, a szálloda foglalása. Erre a szezonon kívüli időszakra azok a szállások is elérhető áron lefoglalhatóak, melyekért a szezon idején egy vagyont elkérnek. Ezek közül szeretnék kettőt ajánlani, amit ebben az időszakban látogattunk meg és különleges élmény volt. 

Hotel Beau Rivage Pineta790600.jpgGyönyörű kerttel rendelkezik, medencés, a személyzet nagyon aranyos és segítőkész. Kutyákat lehet vinni, medence és tengerparti napágyakat is adnak. Tiszta, nagyon jó az elhelyezkedése, a szállodasor elején van, így nincs átjárás a hotel előtt. Fedett benti parkolóval rendelkezik.  

Regent's Hotel 18441152.jpgMár beljebb helyezkedik el, könnyen elérhető a sétáló utca. A tisztaság, a szobák, a környezet kifogástalan. Különlegessége, hogy az étkező a hatodik emeleten van, ahol egy panorámás teraszon  fogyaszthatja el az ember a reggelijét. Innen az egész partot lehet látni, miközben a frissen sütött nutellás palacsintáját fogyasztja a vendég. Különálló zárt parkolóval rendelkezik. 

Lido di Jesolo mindenkit tárt karokkal vár. Ne féljünk már hónapokkal előtte lefoglalni a jó ajánlatokat, mert a legtöbb az érkezés előtt még lemondható. italy-lidodijesolo-beach-730x328_1.jpgSaját tapasztalatból mondom: Ne ítéljük el elsőre, tényleg érdemes így meglátogatni.