Benvenuto Pisztáciaországban!

Még néha magam sem hiszem el, hogy Olaszország milyen sokszínű. Illetve az is meglep, hogy Szicília hogy tud ennyi gyümölcsöt és zöldséget termelni. Catania tartományban van egy hely úgy hívják Bronte, az olasz pisztácia szülőhazája. E sokszínű termény beceneve "zöld arany" ezzel is utalnak a magas kereskedelmi értékére. Méltó is erre a névre, hiszen megközelítőleg 20 millió eurós üzletet jelent ez évente ennek a pici községnek. Több mint ezer termelő dolgozik ezeken a földeken, minimum egy hektárral egyénenként.pistacchio_1.jpg

A gyümölcsöt kiszárítják és mintegy 80%-át exportra küldik, csupán a 20% marad a hazai piacon. Egy 2012-es felmérés szerint a világ pisztácia  kínálatának 0,25%-a szicíliai volt. Véleményem szerint ez egészen elképesztő teljesítmény, pláne ha figyelembe vesszük, hogy ez abszolút nem a fő termelő tevékenység a szigeten. 2009 június 9-én a zöld pisztácia is megkapja az Európai Uniótól az oltalom alatt álló eredetmegjelölést (DOP). pistacchieto_artificiale.JPGBronte Pisztácia Fesztivál

Nem is olaszok lennének, ha nem tartanának évente ünnepséget. Minden szeptember végén Bronte utcáját és tereit ellepik a zöld aranyat ünneplők tömege. Itt lehetőség nyílik megkóstolni és megvenni a kézművesek által készített pisztáciás különlegességeket, illetve magát a termést is. Nem mellesleg turisták ezreit vonzza ez a nem mindennapi esemény. sagra-del-pistacchio-bronte-1.jpg

Mi készülhet pisztáciából? Hát kérem szépen: MINDEN!

il-nostro-cornetto-artigianale.jpg

A cornetto (ilyen egyébként az országban több helyen is lehet kóstolni)

pistacchio-di-bronte-2.jpg

A torta

sagra-del-pistacchio-bronte-950x633.jpg

A fánk

cannoli_pistacchio_n.jpg

A cannoli

bacco.jpg

A bacco

peccorino.jpg

A peccorino

stand.jpg

És minden más.