Mit tud az eredeti bufala mozzarella?
A bufala mozzarella is Campania tartományból származik. Azon belül is leginkább Caserta és Salerno megyében foglalkoznak vele.A bivalytej üzletszerű hasznosításáról már egészen a 14. századból is találtak írásos bizonyítékokat. A "mozzarella" megnevezésig egészen 1570-ig kellett várnia a nagyközönségnek, amikor Bartolomeo Scappi séf papírra vetette így ebben a formában. A 18. század környékén vált széles körben fogyasztott termékké, köszönhetően a Bourbon háznak, akik hatalmas bivaly farmot hoztak létre Casertában.
A terméket 1996-ban védetté nyilvánították. Természetesen számtalan szabály vonatkozik az eredeti "Mozarella di bufala" előállítására. Talán egyértelműnek tűnik, de mégis az egyik legfontosabb, hogy kizárólag bivalytejből készülhet. Itthon a mozzarella többsége tehéntejből készül. A bivalytej összetétele eltér bármely másik állat tejétől. Nem tartalmaz karotint, ezért tiszta porcelán fehér a színe. Magasabb a kalcium és a fehérje tartalma is. A készítés során nem adnak hozzá semmilyen mesterséges adalékot. Nem tartósítják, nem érlelik és nem ízesítik. Az eljárás során a tejet 33-39 fok között tartják, így nyerik ki a legmegfelelőbb zsírokat. Ezután speciális acéltartályokba helyezik, ahol megvárják hogy a szilárd részek kialakuljanak és külön tudják választani a folyékonytól. Amikor ez megtörtént, a készítő (igen a mai napig kézzel végzik) maga ellenőrzi a sajt "nyúlás tesztjét".Miután forró víz segítségével eléri végleges állagát a sajt, a végére már csak az a fázis marad, amit géppel végeznek. Ez az egyetlen ilyen munkafolyamat. Ez a gép vágja a sajtot a végleges formájára. Az eredeti bufala mozzarella közepe lágy és olyan érzést nyújt, mintha szét akarna folyni.