Olasz koktélok, melyek soha nem mennek ki a divatból

Mielőtt nekikezdünk a nyári utazásainknak, érdemes szemügyre venni egy-két finomságot, melyeket szinte bárhol kóstolhatunk. 1-550_i-cocktail-tricolore-ld.jpg

SPRITZ

Egyharmad Prosecco , egyharmad likőr (Aperol, Campari, Select), egyharmad szóda

spritz-veneziano.png

A Spritzet az 1800-as években a Habsburg uralom alatt álló Venetoban találták ki. A birodalom katonái, kereskedői, diplomatái és a munkásai számára napi szokásává vált eme isteni nedű fogyasztása. Mivel nem voltak hozzászokva a venetoi borok magas alkohol tartalmához így tolmácsolták a kérésüket a helyi vendéglátókhoz, hogy egy spricc szódát (innen a spritzen) tegyenek bele hogy ne legyen olyan tömény. Így az eredeti Spritz nem más, mint habzó vörös- vagy fehérbor szódával hígítva. Az évek alatt számost változata alakult ki. A hozzávalókat is egészen nagy szabadsággal lehet válogatni manapság. Az erősebb és kevésbé erős likőröket mint például az Aperolt vagy a Bittert hazánkban is előszeretettel használják. Míg jó ha tudjuk, hogy Velencében a Selecttel készült változata a népszerű. 

L'AMERICANO

3 cl Campari, 3cl vörös vermut, szóda

cocktail-americano.jpg

Egy pusztán olasz alapanyagokból álló koktél, melyet a 20. század első éveiben találtak ki. A neve természetesen Amerikára utal, vagyis pontosabban az ivásának a módjára, az életérzésre. Igyunk a sziklák tetején giccs mentes poharakból (akkoriban csak csészékből). Az olaszok a Negroni apjaként is említik, melynek szintén ez az alapja, pusztán Gin kerül még bele. 

NEGRONI

3 cl Campari, 3cl vörös vermut, 3 cl gin

1620-negroni-cocktail-recipe-cocktail-gin-campari-bitter-sweet-vermout-top-cocktails.jpg

Klasszikus keserű alapú aperitivo. 1919-es firenzei megszületését gróf Camillo Negroninak köszönhetjük. A legenda szerint Mr. Negroni  Fosco Scarselli csapost kérte meg arra, hogy az akkor már ismert Americano koktélt kevesebb szódával és egy kis ginnel készítse el neki. Természetesen azóta elterjedt egy olyan változat is melyben a szóda helyet proseccot használnak (Negroni sbagliato). 

PUCCINI

10cl Prosecco, 4cl Mandarin dzsúz

cosi-tabellini-italian-pewter-journal-how-to-make-the-bellini-cocktail-11.jpg

Ezt az egyszerű, de nagyszerű koktélt Renato Haussmann vendéglátónak köszönhetjük. A Cortina d'Ampezzoban dolgozó férfi híres volt arról, hogy szezonális gyümölcsökből készített koktélokat a Hotel Posta vendégeinek. Ez az ital nem más, mint a Bellini téli változata kalábriai mandarinból. Annyira jól sikerült, hogy később a Puccini a ház koktélja lett.

BELLINI

10cl prosecco, 4cl őszibaracklé

1778-5605-mx.jpg

Ezt a méltán híres koktélt Giuseppe Ciprianni, a velencei Harry's bár tulajdonosa, készítette először. 1948-ban Giovanni Bellini számára rendezett egy kiállítást. Erre az alkalomra az volt a kikötés, hogy ennek az italnak őszibarackból kell készülnie, nem pedig a sárgabarack konzerv levéből (mint akkoriban a többi). Így vált ez a koktél csak szezonálisan elérhetővé. Állítólag az amerikai turisták nagyon csalódottak voltak, amikor télen nem ihattak Bellinit. 

MILANO TORINO

4cl Campari, 4cl vermut (Punt&Mes) 

americano_anna_williams_photo.jpg

Ez a koktél az Americano egyik változata. Annak idején az A4-es autópálya megünneplésére találták ki, mely érinti a névben szereplő városokat. Az összetevők Campari Milánóból és Punt&Mes vermut Torinóból. Ez az ital pontosan úgy hozza össze a két várost, ahogyan az autópálya tette 1932-ben.  

Már ránézésre is legszívesebben az ember belekortyolna mindegyikbe. Az olaszok ital terén is az egyszerűségre, jó ízekre és könnyű emészthetőségre törekednek, ahogyan az ételeik esetében is. Azt viszont nem gondoltam, hogy ennyi érdekes történet áll egy-egy recept hátterében. Remélem nektek is tudtam újat mesélni.