Sappada: Itt aztán minden van

A minap érkeztünk haza egy kis téli kiruccanásról. A cél Sappada volt, mely első körben a közelsége és a hó mennyisége miatt lett szimpatikus. sappada-notte-vista-domusa-case-in-vendita.jpgAztán amikor az ember elé tárul ez a látvány, akkor hirtelen olyan érzése akad, hogy az évszakhoz igazodva a lehető legjobb helyen van. És valóban, ez a hely kielégít minden igényt, legyen szó téli sportokról, kirándulásról, családi programokról, gasztronómiáról. Sappada mind a négy évszakban tökéletes választás az aktív pihenők számára.  sappada_8.gifAhogyan a térképen is látszik, valóban nagyon közel van Ausztriához. Aki Olaszországba vágyik annak pár napos kikapcsolódáshoz is megfelelő, hiszen mintegy 6-7 óra alatt kint van az ember kocsival. 

Egy kis információ

Sappada Friuli-Venezia Giulia tartományban található, mindössze 1328 lakossal. A Dolomitok 1245 méteres magasságában helyezkedik el. A várost teljes hosszúságában végig kíséri a Piave folyó, mely további szépséget ad neki. terrazza-miravalle_13130.JPG2007-ben megkapta a Narancssárga Zászló minősítést, ez egy turisztikai-környezetvédelmi minőségi márka, melyet olyan kis városok kaphatnak meg (max 15.000 lakos), akik kiváló minőségű vendéglátást-vendégvárást biztosítanak. Az elismerés ellenére Sappada természetes környezete még mindig érintetlennek számít. Ezt tükrözi a gazdag növény- és állatvilág. A gyönyörű vörösfenyők között sétálva könnyen bukkanhatunk fekete nyájra, fehér nyájra, siketfajdra, héjra, rókára, nyúlra és mókusra. Feljebb találkozhatunk zergével, szarvassal és őzzel is. Valamint honos itt két pár arany sas is, akiket kifejezetten a Monte Ferro csúcsainál figyelhetünk meg. Növényvilága is igen különleges illetve a nagy részük védett. A gombászásra elkerített területeken kívül több mint 50 féle vadon élő orchidea nő. 

Mielőtt rátérnék a látnivalókra, mindenképp meg kell említenem a helyi építészeti érdekességeket. Ahogy belépünk a faluba, feltűnik a házak sokszínűsége. Mintha nem is lenne két egyforma homlokzat. Valószínűleg nincs is. baita_sappada05.jpgA különleges díszítéseknek és a színes zsalugátereknek köszönhetően minden házat gondosan meg lehet különböztetni egymástól. sappada_vecchia9.jpgAz itteni építészetet a skandináv tendenciák inspirálják. A rusztikus stílus és a teljesen faházak együttesen alkotják a hely építészeti örökségét. sappada-case-tipiche-domusa-case-in-vendita.jpgHomlokzattól függetlenül az összes ilyen házikó úgynevezett blockbau technikával készül. Vizszintesen egymásra helyezik a gerendákat és a sarokban egymásba ágyazzák. Közöttük sétálva egészen különleges érzése akad az embernek. 

Sappada télen

Ahogyan már említettem rengeteg téli sporthoz tökéletes itt a terep. Az időjárás lehetővé teszi, hogy december elejétől egészen április elejéig havat találjunk. Sappada összesen 14 sípályával rendelkezik, ebből 8 pályán kiépített (beülős) felvonó van. aejsnlgh.jpgA Piave folyó mellett 20 kilométer hosszan kiépített sífutó pálya található, melyre 6 Eurós napijeggyel fel is mehet bárki. Megható látvány volt számomra, amikor kisiskolás gyermekek lepték el a pályát az egyik délelőtt. Itt ugyanis a testnevelés óra sífutásból áll amíg tart a szezon.   502_1.jpgCsak ebben a városban több mint 50 síoktató várja a tanulni vágyókat (köztük magyar is van) szinte minden nagyobb pálya mellett van rá lehetőség. Van tökéletes terep alpesi síre is, kipróbálhatjuk a "winter nordic walkingot" is.  Ha még több adrenalinra vágynánk, akkor egy vezetővel van lehetőség motorosszán túrázni is. Gyakorolhatnak a síalpinisták is, akikhez szakképzett irányítót is adnak. Ha még mindig nem lenne elég, akkor kipróbálhatjuk a jeges hegymászást is.arrampicata-su-ghiaccio_22098.jpgNem is Olaszországról lenne szó, ha nem gondolnának a gyerekekre. Őket nem más, mint  Nevelandia várja szeretettel. Ez a havas játszótér 70.000 négyzetméteren terül el, és a család minden tagja talál benne testhezálló programot. nevelandia_1.jpgA gyermekeket animátorok várják, akik mindenben a segítségükre vannak. A felfújható parkban már a legkisebbek is jól érzik magukat. A nagyobbaknak van lehetőség motorosszánozni, quadozni, vonatozni, szánkózni, korcsolyázni, bobozni, gumival lecsúszni.t.jpgA felnőtteknek sem kell elkeseredniük, számukra is van program bőven, de ha csak pihenni szeretnének, természetesen a csodálatos hütte (melynek teraszáról a gyerekeket is szemmel tarthatják) kiszolgálja őket. 

Sappada nyáron

A város elhelyezkedése tökéletes alkalmat nyújt a nagy sétákhoz. 2-3 kilométeres útvonalakat ajánlanak a helyiek, mely során a különböző szegleteit járhatjuk be Sappadának. Több réti területet kihasználhatunk szabadtéri piknikezéssel. laghetto_13696.jpgA sporthorgászat is az itteni programok közé tartozik. A Laghetto június 30-tól szeptember 2-ig várja a horgászni vágyókat 12 Euró ellenében. Természetesen a pályák megfelelő terepek a biciklisták és a nordic walkingosok számára, valamint a lovaglásnak is tökéletes a környezet. Sappada ezen kívül rendelkezik golf és tenisz pályával is. A szép kilátás érdekében érdemes nyáron is kipróbálni a felvonót, mely 2000 méteres magasságba felvisz minket és a teljes városra lelátás nyílik. san-marino-adventures.jpgAki a melegben is adrenalinra vágyik, annak van lehetősége a kalandparkot választani. Természetesen ebben az évszakban is gondolnak a gyerekekre. img_5921.jpgA Sindile Bindile nyári központban szintén animátorok várják a 4 és 11 év közöttieket és egész napos szabadtéri programmal szórakoztatják őket. 

Végezetül pár szó a gasztronómiáról

Nem, itt sem sikerül rosszat ennünk. Szinte minden sarkon találhatunk olyan boltot, ahol a helyben megtermelt cikkeket árulják. Nagyon gusztán csomagolt különlegességek, melyeknek nehéz ellenállni.tm-gusto-specialita-tipiche-gy-15.jpg Az éttermekben is többnyire helyi ízekkel kínálnak, de természetesen a tipikus olasz fogásokat is választhatjuk szinte bárhol. Egyiket sem fogjuk megbánni. 

Címkék: , Dolomitok, Sappada