Campaniai házasodási szokások

Legutóbbi utam során nagyon sok érdekességet hallottam a déli házasodási szokásokról, melyek teljesen eltérnek az itthonitól. Mint mindennek az esküvőnek is megvannak a régiónkénti tradíciói. Ebben a kis írásban elsősorban a Campania tartományra jellemző érdekességeket szedtem össze. 

Prima di tutto - A szerenád

Az esküvő előtti estén a vőlegény szerenádot ad a menyasszonynak. Felvonul a családdal és zenészekkel, majd a lány hivatalosan is megerősíti a házasodási szándékát. Ez egyfajta nyilvános "igen". 

wedding-timeline.jpg

A nap kiválasztása 

Még az egészen szigorú déli tradíciók is megengedik, hogy a házaspár maga válassza ki a ceremónia napját. Természetesen vannak irányelvek:

- A hétfő hozza a jó egészséget

- A kedd a biztonságot, jólétet

- A szerda még kedvező

- Csütörtök már bánatot hoz a menyasszonynak

- Pénteken csak a bátrak házasodnak 

- A szombat pedig kifejezetten tilos, ha valaki boldog házasságot szeretne. 

Többek szerint ennek köszönhető a megemelkedett válási statisztika, hogy mindezek ellenére mégis sokan házasodnak a szombati napon. Az igazán vallásos déli lakosok a keddet és a pénteket preferálják a nagy napra, mert az a Vénusz és Mars napja. 

davidburton-801-w656-h850.jpg

Az esküvői ruha.

Nagyon fontos, hogy a menyasszonyi ruhát nem szakad bérelni, mert balszerencsét hoz. Meg kell vásárolni. Ennek összege általában 800 eurótól indul, melynek költségét a lány családja állja. 

 La "bomboniera"

Annyit tesz, hogy egy kis szívesség, egy kis törődés mellyel a násznépet ajándékozza meg az ifjú pár. Ezt az 1700-as években vezették be Vittorio Emanuele esküvőjén. Nagyon fontos, hogy páratlan számú legyen. Campania tartományban öt darab édes mandulát csomagolnak egy díszes csomagba és minden vendégnek jár egy. Az öt mandula szimbolizálja az egészséget, a gazdagságot, a boldogságot, hosszú életet és a spiritualitást. Ez a minimum kedveskedés. Ezen kívül ajándékoznak kristályokat és ezüst ékszereket a násznépnek. 

A csokor

A hagyomány szerint a csokrot a vőlegénynek kell megvásárolnia. Ez az utolsó ajándék a kedvese számára, amit még barátként nyújt át neki a nagy nap reggelén. 

fedi-nuziali_7.jpg

 A gyűrűk

Számunkra érdekesség, hogy nem a pár, vagy a családja veszik meg a gyűrűket, hanem van erre a célra egy kifejezett "gyűrű tanú". Ennek a költsége őket terheli. Természetesen a ceremónia végén ezt egy szintén drága ékszerrel, vagy kristállyal honorálja az ifjú pár.  A gyűrűbe illik belegravíroztatni a házasság időpontját és a társunk nevét. Ez a teljes hűség jele. 

terrazzo-matrimoniog.jpg

A ceremónia 

Egy hamisítatlan olasz esküvő minimum létszáma 150 fő. Vannak olyan esetek amikor ez csak a szűk családot jelenti. Lényeges különbség, hogy elmondásuk szerint nem "buliznak", hanem egy 10-15 fogásos vacsorát adnak a vendégeknek. Hosszú órákon át csak beszélgetnek és esznek. Ennek a vacsorának a költsége 80€/fő átlagosan. 

A költségek

Az anyagiak tekintetében egészen igazságos a leosztás, még ha elsőre nem is tűnik annak. A menyasszony és családja fizet mindent, ami a ceremóniával kapcsolatos. Az első kis apróságtól kezdve a ruhán át a legutolsó ajándékig mindent. Míg a férj és családja kell hogy biztosítsák az ifjú pár lakhatását. A lakást, vagy házat és annak minden berendezését. Ja elnézést, kivéve a hálószobát, mert azt az asszonnyal kell berendezni. Most a kedves olvasó nyilvánvalóan azt gondolja, hogy milyen igazságtalanság, hisz egy lakás és a bútorok nem lehetnek egyenértékűek egy esküvővel. Gondolkodjunk csak egy kicsit.... Körülbelül ugyanannyira jön ki.